Hlavní obsah

Británie dala Francii kvůli migrantům ultimátum

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Francouzská vláda neuvidí ani penci slíbené pomoci, dokud nezastaví proud migrantů mířících na britské ostrovy přes Lamanšský kanál. Britským poslancům to v úterý sdělila tamní ministryně vnitra Priti Patelová, jen den poté, co na britské pláže připlulo údajně rekordních tisíc migrantů. Spojené království má do Francie poslat 62,7 milionu eur (1,6 miliardy Kč) na posílení policejních hlídek.

Foto: Profimedia.cz

Britská pobřežní stráž zachycuje připluvší migranty.

Článek

Podle předběžných zpráv britských médií byl v pondělí překonán rekord, co se týče počtu migrantů, kteří se z Francie dostali do Británie přes moře.

Stanice Sky News a bulvární deník Daily Mail hovoří o asi tisíci mužích, ženách a dětech, upozorňují ale, že ministerstvo vnitra tyto údaje nepotvrdilo.

Předchozí rekord pochází z 21. srpna, kdy za jeden den připlulo k britským břehům 828 migrantů.

Patelová se v pondělí večer setkala se svými konzervativními kolegy z řad poslanců, kterým řekla, že za neutichající vlnu přijíždějících migrantů do Británie mohou Francouzi.

Británie a Francie potlačí migraci přes Lamanšský průliv společně

Zahraniční

Podle deníku The Times je ministryně připravena pozastavit slíbené financování, pokud francouzská policie nezastaví alespoň tři ze čtyř lodí s migranty.

„Ještě jsme jim nedali z těch peněz ani penci a Francie se bude muset sebrat, jestli chce ty peníze vidět. Máme platit za výsledky a žádné výsledky jsme zatím neviděli. Ty peníze jsou podmíněné,” řekla Patelová poslancům.

Premiér Boris Johnson svou ministryni podpořil a dodal, že je vláda připravena udělat všechny možné kroky k zastavení migračního tlaku.

Reklama

Výběr článků

Načítám