Hlavní obsah

Británie chce napomoci řešení krize v Súdánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHARTÚM

Britský ministr zahraničí Jack Straw se na dvoudenní návštěvě Súdánu, kam přiletěl v pondělí, snaží napomoci řešení humanitární krize v západosúdánském Dárfúru. Jednal s prezidentem Umarem Bašírem, jemuž řekl, že súdánští představitelé musejí dělat více, aby ukončily tragédii. Ocenil, že britší pozorovatelé mají do oblasti přístup.

Foto: Petra Kulhánková

Instalace dřevomaleb T. Záborce ve věži Huderce.

Článek

V noci na úterý prohlásil, že jeho vláda je připravena pomoci financovat početnější oddíly Africké unie (AU), které by měly monitorovat situaci v Dárfúru a dohlížet na příměří mezi povstaleckými jednotkami a arabskými milicemi Džandžauí.

"Súdánská vláda bude možná potřebovat více pomoci od AU a naším úkolem je ji zprostředkovat," řekl po příletu do Súdánu Straw.

V Súdánu bude 3000 cizích vojáků

Nyní je v provincii 80 pozorovatelů, které chrání 150 rwandských vojáků. Podle britských úřadů však AU plánuje rozšíření mise na 1000 pozorovatelů a 3000 vojáků, kteří by měli mít na starosti kontrolu regionu o velikosti Francie se 147 uprchlickými tábory. Británie již poskytla na podporu mise AU 3,6 miliónu dolarů a slíbila dalších 1,4 miliónu dolarů na zajištění přepravy nigerijských mírových vojáků do Dárfúru, kteří by měli dorazit koncem tohoto týdne.

Straw navštívil zemi týden před tím, než vyprší ultimátům Rady bezpečnosti OSN. Během něho musí Súdán vyřešit humanitární krizi v Dárfúru a ukončit etnické a náboženské násilí. Arabské milice Džandžauí útočí na většinové černošské obyvatelstvo, které povstalo. V bojích zahynulo na 50 000 lidí, milión jich opustilo své domovy.

Jednání s povstalci

V nigerijské metropoli Abuji byly v pondělí zahájeny mírové rozhovory mezi súdánskou vládou a dvěma černošskými povstaleckými skupinami, jejichž cílem je ukončení krize v Dárfúru. Jednání vedené pod záštitou AU nicméně zabrzdilo hned v úvodu odmítnutí súdánského vedení, aby do Dárfúru byly vyslány jednotky AU a odzbrojily milice Džandžauí.

Reklama

Související témata:

Související články

V Súdánu je bez domova milión lidí

Šestiletá Fatima umírá hlady. Dosyta se nenajedla dlouhé měsíce. Nepila desítky hodin. Stejný osud čeká na desetitisíce malých Súdánců. Jejich rodiny z domova...

USA viní Súdán za humanitární krizi

Americký ministr zahraničí Colin Powell v pátek obvinil súdánskou vládu z humanitární krize v regiónu Dárfúr. Stát se podle něj nijak nesnaží zastavit tamní...

OSN vyzvala Súdán k zásahu v Dárfúru

Rada bezpečnosti (RB) OSN vyzvala v pátek Súdán k zásahu v provincii Dárfúr. Akce má ukončit tamní humanitární krizi. RB nařídila také zbrojní embargo proti...

Výběr článků

Načítám