Hlavní obsah

Británie a USA uvalily sankce na několik balkánských činitelů

Britská vláda dnes oznámila sankce proti bosenskosrbskému předákovi Miloradu Dodikovi a prezidentce bosenské Republiky srbské (RS) Željce Cvijanovičové. Postihy jsou podle Londýna reakcí na jejich pokusy podkopat legitimitu a územní celistvost Bosny a Hercegoviny, uvedla agentura AP.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Milorad Dodik

Článek

Svůj sankční seznam dnes rozšířily také Spojené státy, nově na něm figuruje mimo jiné makedonský expremiér Nikola Gruevski.

Sankce zahrnují zákaz cestování i zmrazení majetku. Jde o první z odvetných opatření, které Spojené království uvalilo v rámci sankčního režimu vůči Bosně a Hercegovině. Šéfka britské diplomacie Liz Trussová obvinila dvojici, že se nechala povzbudit invazí Vladimira Putina na Ukrajinu.

Francie vyhostí šest ruských diplomatů, které označila za špiony

Evropa

„Tito dva politici úmyslně podkopávají těžce vydobytý mír v Bosně a Hercegovině,“ uvedla Trussová v prohlášení. „Jejich bezohledné chování, povzbuzované Putinem, ohrožuje stabilitu a bezpečnost na celém západním Balkáně,“ dodala ministryně.

Politickou moc v mnohonárodnostní Bosně a Hercegovině sdílejí etnické komunity Bosňáků, Chorvatů a Srbů. Dodik v současnosti působí jako srbský zástupce v trojčlenném předsednictví země. Od Daytonské mírové dohody z roku 1995 tvoří Bosnu a Hercegovinu dvě entity s rozsáhlou autonomií: Federace Bosny a Hercegoviny a Republika srbská. Cvijanovičová je prezidentkou druhé z těchto entit.

Již v lednu na Dodika za údajnou korupci uvalily sankce Spojené státy. Ty dnes rozšířily svůj sankční seznam o bývalého makedonského premiéra z let 2006 až 2016 Nikolu Gruevského, který byl dva roky po odchodu z nejvyšší vládní funkce odsouzen v zemi za korupci.

Země EU chtějí skoncovat s ruskými energiemi, embargo ale neschválily

Zahraniční

Odpykání trestu se vyhnul díky útěku do Maďarska, kde obdržel politický azyl. V roce 2019 se země přejmenovala na Severní Makedonii. Za důvod uvalení sankcí označilo americké ministerstvo financí korupční jednání Gruevského a zneužívání politického vlivu a svěřeného úřadu pro vlastní prospěch.

Na americkém sankčním seznamu jsou nově také Gruevského bratranec a bývalý šéf makedonské tajné služby Sašo Mijalkov, bývalá nejvyšší státní zástupkyně v Bosně Gordana Tadičová, někdejší černohorský politik a prezident soustátí Srbsko a Černá Hora z let 2003 až 2006 Svetozar Marović či albánský mediální podnikatel Ylli Ndroqi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám