Hlavní obsah

Brexitu fandila, jeho důsledky jí poznamenaly kariéru. Severoirská první ministryně končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První ministryně Severního Irska Arlene Fosterová ve středu oznámila, že rezignuje jak na ministerskou, tak předsednickou funkci v Demokratické unionistické straně (DUP). Fosterová dlouhodobě čelila kritice za způsobení pobrexitového násilí a zrazení konzervativních ideálů. Její odchod není překvapením, byla pod dlouhodobým tlakem spolustraníků a mluvilo se o jejím odvolání.

Foto: Phil Noble, Reuters

Končící první ministryně Severního Irska Arlene Fosterová

Článek

Z pozice předsedkyně strany odejde Fosterová 28. května, jako premiérka skončí až na konci června.

Důvodů pro náhlý odchod je několik. Konzervativní kolegové ji viní z toho, že se příliš vzdálila hodnotám, na kterých strana vznikla, a to zejména v otázkách homosexuálních sňatků a interrupce, proti kterým DUP tradičně zastávala negativní postoj.

Fosterová například nedávno odmítla hlasovat proti zákazu terapie pro změnu sexuální orientace (angl. conversion therapy), což se uvnitř strany nesetkalo s pochopením.

Hlavním důvodem je ale její selhání při hovorech o pobrexitových vztazích mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království.

Poslanci dali šanci manželství homosexuálních párů

Domácí

Hranice je pro Severoiry neúnosná

Konzervativní strana DUP od začátku odchod z Evropské unie podporovala a v době vyjednávání „rozvodové smlouvy” ve sněmovně podporovala londýnskou vládu tehdejší premiérky Theresy Mayové.

Frustrace z covidu, brexitu, ze všeho. Severoirské násilné nepokoje neberou konce

Evropa

Členové DUP, potažmo Severní Irové, ale nejsou se současným nastavením vztahů spokojeni. Součástí smlouvy byl totiž také takzvaný „severoirský protokol”, který vytvořil mezi Severním Irskem a zbytkem britského království hranici v moři, kvůli které musí zboží proudící z Velké Británie podstoupit byrokratické kontroly.

Britský premiér Boris Johnson, který nastoupil po Mayové, přitom Severním Irům sliboval, že žádné kontroly nebudou.

Za násilím v Belfastu není jen brexit. Mládež je znuděná a zmanipulovaná, varuje komentátor

Evropa

Severní Irové se teď cítí odtržení od zbytku Británie a obávají se, že nastolené poměry nakonec povedou ke sjednocení irských národů v jeden stát.

V souvislosti s vývojem narostla mezi obyvateli Belfastu frustrace, která přispěla k nedávným sedmidenním nepokojům a násilí.

Reklama

Výběr článků

Načítám