Hlavní obsah

Brazilského prezidenta vyšetřuje soud kvůli výrokům o volebních podvodech

– Brasília

Brazilský nejvyšší volební soud (TSE) v pondělí zahájil vyšetřování prezidenta Jaira Bolsonara kvůli jeho opakovaným výrokům o možných podvodech, k nimž podle hlavy státu bude docházet ve volbách chystaných na příští rok.

Foto: Adriano Machado, Reuters

Brazilský prezident Jair Bolsonaro

Článek

Bolsonaro opakovaně tvrdí, že nynější elektronický hlasovací systém je náchylný k manipulacím.

Kritici se přitom domnívají, že si tím podobně jako exprezident USA Donald Trump připravuje půdu pro odmítnutí případné volební prohry, píše agentura Reuters.

TSE se bude zabývat tím, zda Bolsonaro spáchal zločin a ohrožoval brazilskou demokracii, když na volební systém útočil na sociálních sítích.

Soud se ke kroku rozhodl poté, co jej prezident kritizoval a obvinil jeho členy z toho, že se snaží udržet stávající způsob sběru hlasů. Ten je podle Bolsonara nastavený tak, aby se k moci vrátil levicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva.

Brazilský prezident nemůže přestat škytat. Přijali ho do nemocnice

Amerika

Krajně pravicový Bolsonaro požaduje, aby Brazílie přešla na čistě papírové volební lístky a opustila elektronické volební přístroje.

Tvrdí, že se pak s větší důvěryhodností budou moci provádět případné přepočty hlasů. Prezident přitom již prohlásil, že výsledky voleb zřejmě nepřijme, pokud se způsob shromažďování hlasů nezmění.

V TSE zasedá 18 bývalých i nynějších soudců brazilského nejvyššího soudu, kteří  v prohlášení nynější systém hlasování obhajovali.

„Brazílie se již zbavila historie volebních podvodů,” uvedli s tím, že nynější způsob sběru hlasů funguje od roku 1996 a dosud při žádných volbách činitelé nepřišli na volební manipulace.

Celý volební proces podle nich pravidelně monitoruje řada brazilských institucí a provádí jeho audity před i po hlasování.

Brazílie má půl milionu obětí covidu, lidé demonstrují proti prezidentovi

Amerika

Soudci rovněž prohlásili, že větší riziko volebních machinací hrozí naopak u papírových volebních lístků, jejichž zavedení by mohlo ohrozit integritu nadcházejících voleb.

Ve čtvrtek má nicméně jeden z parlamentních výborů hlasovat o návrhu zákona na zavedení papírových lístků, který v zákonodárném sboru prosadil Bolsonaro.

Reklama

Výběr článků

Načítám