Hlavní obsah

Bouře na severu Evropy zabíjela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/DUBLIN/KODAŇ

Zatímco ve střední Evropě panovalo nádherné počasí, Britské ostrovy decimovaly silné bouře. Přehnaly se přes ně v noci na sobotu a nechaly za sebou značné škody. Bouře v sobotu odpoledne dorazila také na sever Evropy. Stromy spadlé na automobily a zřícené střechy připravily o život čtyři lidi v Dánsku a tři ve Švédsku.

Foto: archiv autora

Spisovatelka Marcela Volavka.

Článek

Vyvrácené stromy a sesuvy půdy blokovaly provoz na silnicích a železnicích. Uzavřen byl například most spojující Dánsko a Švédsko. Zrušeny byly desítky trajektů směřující do a ze Švédska, Dánska, Norska, Velké Británie a Německa. Omezit provoz muselo také nizozemské mezinárodní letiště Schiphol.

V Nizozemsku byl zraněn mladý Němec, jehož sportovní letadlo spadlo z výšky osm metrů.

V bouři uvízl trajekt

Na pobřeží Skotska uvízl trajekt se stovkou osob na palubě, v Irsku bouře zničila elektrické vedení a 70 000 domácností zůstalo bez elektřiny.

Prudké poryvy větru o rychlosti až 140 kilometrů za hodinu zahnaly trajekt European Highlander na západní pobřeží Skotska, kde u města Cairnryan uvízl na pláži. Všech přibližně sto osob na palubě je ale v pořádku, škody v zatím nezjištěném stupni jsou jen na lodi, oznámila britská pobřežní stráž.

Trajekt zajišťoval přepravu mezi Severním Irskem a Skotskem. Pobřežní stráž vyzvala 43 cestujících a 53 členů posádky, aby zatím zůstali na palubě, protože tam jim hrozí menší nebezpečí než v případě evakuace přes bouřlivou mělčinu. K místu nehody již směřují remorkéry, aby loď zase stáhly na volné moře. Akci však budou moci zahájit až poté, co se počasí uklidní.

V sousední Irské republice vichřice zpřetrhala elektrické vedení vysokého napětí a bez proudu zůstalo na 70 000 domácností. Postižen je zejména střed země a východní pobřeží, oznámila rozvodná společnost Electricity Supply Board (ESB).

Policie uvedla, že vyvrácené stromy a sesuvy půdy zablokovaly provoz na řadě silnic, celkově však nejsou hlášena žádná vážnější zranění v důsledku nynější bouře.

Vítr převracel kamióny

Průtrže mračen a vichřice škodily také v severní Anglii, kde zůstalo bez proudu na 50 000 domácností. Město Carlisle bylo v důsledku povodní a vyvrácených stromů dočasně nepřístupné pro pozemní provoz.

Na jedné z dálnic převrátily poryvy větru o rychlosti až 130 kilometrů v hodině několik kamiónů, uzavřeno muselo být několik velkých mostů a stát zůstaly i vlaky.

Podle policejního mluvčího nezažila oblast Cumbria takové řádění živlů už nejméně 40 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám