Hlavní obsah

Bouře Jeanne zabila na Haiti přes tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PORT-AU-PRINCE

Počet obětí tropické bouře Jeanne, která se o víkendu přehnala přes Haiti, se vyšplhal na 1070. Může však ještě vzrůst, protože počet nezvěstných narostl na 1250. Humanitární pracovníci v nejvíce postiženém městě Gonaives, kde zemřelo 1013 lidí, se obávají, že až voda poklesne, tak bude nalezeno mnoho dalších těl.

Foto: Lenka Pokorná

Podzimní drakiáda v Dražíči přilákala děti i jejich rodiče z celého okolí.

Článek

Ve středu už začalo masové pohřbívání obětí. Dobrovolníci nakládali mrtvoly do kamionů, které je pak svážely a shazovaly do hromadného hrobu hlubokého čtyři metry. Ze stovky těl přitom bylo identifikováno jen 20 mrtvých. Snahou je zabránit šíření nakažlivých nemocí.

"Je tu nebezpečí epidemie, není proud a márnice nefungují," vysvětlil urychlené pohřbívání premiér Gerard Latortue.

"Žádal jsem je, aby přišli a odklidili těla z našich polí, žerou je psi" uvedl pětatřicetiletý farmář Jean Lebrun a stěžoval si na situaci: "Můžeme pít jen vodu, ve které leží mrtví lidé."

Zpravodaj BBC uvedl, že hlavní ulice ve městě pořád vypadá jako řeka, je zaplavená kalnou hnědou vodu.

Chybí potraviny

Nedostává se nejen vody, ale ani potravin. Vojáci OSN museli ve středu rozhánět dav střelbou do vzduchu, když se chtěl vrhnout na nákladní vozidlo se zásobami chleba. Pro mnohé místní obyvatele to bylo první jídlo po několika dnech. Dodávky váznou, protože vozidla musejí překonávat poničené cesty vedoucí od skladů humanitárních organizací. Určité množství převážejí k hladovějícím vrtulníky, to však nestačí.

Generální tajemník OSN Kofi Annan vyzval k urychlené pomoci chudé zemi.

Jeanne zesílila

Bouře Jeanne je nyní nad oceánem, kde zesílila v hurikán a může se o víkendu opět k Haiti přiblížit, zamířit na Bahamy a ohrozit jihovýchodní část Spojených států. Přestože nelze tuto možnost předpovědět s určitostí, obyvatelé těchto oblastí byli před hrozícím nebezpečím varováni.

Reklama

Související témata:

Související články

Tropická bouře Jeanne zabila na Haiti 90 lidí

Tragickou bilanci si vyžádala tropická bouře Jeanne, která se o víkendu přehnala přes Haiti. Na Při záplavách a následných sesuvech rozmočené půdy zemřelo...

Výběr článků

Načítám