Hlavní obsah

Bolí to při dýchání, při jídle i ve spaní, popsal na videu svůj stav postřelený černoch

Afroameričan Jacob Blake, jehož v srpnu ve Wisconsinu střelbou do zad těžce zranil policista, popsal svůj stav ve videu, které zveřejnil právník Blakeovy rodiny. Video bylo natočeno z nemocničního lůžka a Blake na něm tvrdí, že má bolesti 24 hodin denně.

Foto: repro

Jacob Blake na videu z nemocnice

Článek

„Bolí to při dýchání, ve spánku, při jídle i obracení se ze strany na stranu,” říká na videu devětadvacetiletý Blake.

Policista ho střelil několikrát do zad 23. srpna a lékaři mají obavy, že muž zůstane ochrnutý. Blake ale také čelí obvinění ze sexuálního napadení a vniknutí na cizí pozemek.

Rád pomáhám lidem, říkal strážník, který v Kenoshi sedmkrát střelil do zad černocha

Amerika

Na videu muž, který má podle agentury AP šest dětí, uvádí, že má (po operaci) svorky v zádech i břiše. „Tak snadno vás mohou připravit o život i o nohy, které potřebujete, abyste se mohli v životě pohnout kupředu,” říká na videu Blake s lusknutím prstů.

„Je třeba, abychom se změnili. Můžeme držet při sobě, vydělat nějaké peníze, usnadnit našim lidem život, protože se promarnilo tolik času,” vzkazuje také Blake na videu, které do nedělního rána shlédlo na 400 000 lidí.

Postřelen byl, když se ho ve městě Kenosha snažili tři policisté zatknout. Střílel na něj policista Rusten Sheskey a incident zaznamenaný na videu koloval na internetu. V Kenoshe se pak několik nocí konaly protesty. Sheskey a jeho dva kolegové byli postaveni mimo službu, dokud neskončí vyšetřování. Zatím nikdo z nich nebyl obviněn.

Na Blakea byl v době střelby už vydán zatykač a v pátek se objevil z nemocničního lůžka před soudem, který začal řešit jeho obvinění, jež se týkají událostí z letošního května. Blake tehdy podle obvinění vstoupil do domu, kde znásilnil ženu v její ložnici a následně z místa odjel jejím autem. Žena policii řekla, že ji Blake v uplynulých osmi letech sexuálně napadl několikrát. Po posledním znásilnění jí prý vzal klíče od auta a debetní kartu. Trestní oznámení podala Blakeova bývalá partnerka a matka tří z jeho dětí. V pátek Blake vinu nepřiznal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám