Hlavní obsah

Boje Srbů a Albánců: 9 mrtvých, 250 zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRIŠTINA

Nejméně devět lidí zahynulo a téměř dvě stě padesát osob bylo zraněno při středečních etnických srážkách mezi Srby a Albánci ve městě Mitrovica na severu Kosova. Bitky vypukly poté, co se v nedaleké řece utopily dvě děti.

Foto: BS Vinařské potřeby
Článek

Násilí mezi znepřátelenými tábory trvalo několik hodin. Podle jednotek OSN dohlížejících na klid v regiónu začali s agresí Albánci, kteří chtěli pomstít zbytečnou smrt dětí, jež se pokoušely dostat na vratké lodi přes řeku Ibar.

Srbským obyvatelům na druhém břehu se to nelíbilo a plavidlo zasypali kamením, které ho potopily. Dva školáci (11 a 12) se následně utopili, neuměli plavat. Třetí dítě (9) je nezvěstné.

Na místě střetů zasahovaly mezinárodní jednotky, kterým se nakonec podařilo s využitím slzného plynu, gumových nábojů a obušků znepřátelené příslušníky národů od sebe oddělit.

Mezi mrtvými je 5 Srbů a 4 Albánci. Všichni byli zastřeleni. V nemocnicích skončilo téměř 250 osob, 5 z nich je v kritickém stavu.

Jednotky OSN musely dnes rovněž pacifikovat stovky rvoucích se Albánců a Srbů na předměstí Prištiny. Incident vyprovokovalo prvně jmenované etnikum, které se snažilo dostat do "nepřátelské" vesnice Caglavica.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám