Hlavní obsah

Bohatí Japonci jezdí za transplantacemi do Číny

ČTK, ms, Právo, Independent,

Movitý Japonec, jemuž selhávají ledviny, má dvě možnosti. Buď podstoupí několikaměsíční mučivé čekání v pořadníku, které nemusí přežít, nebo se poohlédne na internetu, napsal list The Independent. Obchod mezi Čínou a Japonskem kvete - a to i ten s lidskými orgány, které ale často pocházejí od popravených čínských vězňů.

Článek

Keničiru Hokamura dlouho neváhal. Od roku 1997 se v Japonsku na "trh" dostalo legálně pouhých 40 ledvin. V Japonsku je tradičně darování orgánů tabu, je v rozporu s buddhismem.

"Jen v mojí prefektuře čeká na transplantaci 100 lidí. Než bych našel dárce, zemřel bych," vysvětluje. Pak jen žasl, jak snadno vše proběhlo.

Deset dnů poté, co kontaktoval japonského zprostředkovatele v Číně, ležel na operačním stole v šanghajské nemocnici a dostával novou ledvinu. "Bylo to tak rychlé, bál jsem se," vzpomíná na zákrok před dvěma měsíci. E-mailový dárce byl popravený muž. Cena: asi 33 tisíc dolarů.

"Můj tlumočník mi řekl, že dárcem byl mladý popravený vězeň. Dal společnosti svůj příspěvek, tak co je na tom špatného?" ptá se Hokamura."Navíc to bylo levné," dodává. Poplatky za transplantaci ledviny sahají k 37 tisícům dolarů a za játra k 88 tisícům. Hokamura zaplatil dalších 8500 na dopravu Zoufalé pacienty neodradí ani zvěsti o problémech s následnou péčí a o pacientech, kteří zemřeli během roku či dvou po návratu z Číny.

Bezradné vlády

Úspěšný byznys již přiměl k reakci japonské ministerstvo zdravotnictví, které společně s dopravními úřady zahájilo společný projekt ve snaze získat nad pochybnými obchody s orgány jistou kontrolu. Pro japonskou vládu bude ale pravděpodobně velmi složité odradit zoufalé nemocné, kteří mají peníze, od krátkého letu do Číny.

Čínská vláda tvrdí, že se snaží proti nelegálnímu trhu s orgány tvrdě zasahovat. Podle čínských zákonů i v případě dárcovství od blízkého žijícího příbuzného musí pacient i dárce poskytnout legální důkaz pokrevního či manželského vztahu nebo předložit test DNA. Ale nápisy nastříkané sprejem na zdech před klinikami a nemocnicemi v mnoha částech Číny vyprávějí jiné příběhy. Krátce a jednoduše nabízejí číslo mobilního telefonu - vedle čínského znaku pro ledvinu.

Černý trh s orgány nevzkvétá v Číně jen v malých soukromých nemocnicích, které nyní vznikají po celé zemi. I ve větších zdravotnických zařízeních v Pekingu a v ekonomickém centru Šanghaji jsou v kabinkách na toaletách a na stěnách oddělení nemocnic podobné inzeráty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám