Hlavní obsah

Bob Graham tvrdě zaútočil na Bushe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Vláda prezidenta George Bushe udělala vše pro to, aby ochránila Saúdskou Arábii před spojováním s teroristickými útoky z 11. září 2001. Prohlásil to bývalý předseda zpravodajského výboru amerického Senátu Bob Graham, který v roce 2002 pomohl spustit vyšetřování. Zpochybnil i agrumenty, kterými Bush obhajoval invazi do Iráku.

Foto: Stanislava Dvořáková

Šťastný sluníčkový úsměv vítězného družstva Dášenky v turnaji beach volejbalu nahradil nepříznivé počasí nastávající pouti.

Článek

Výsledkem společného vyšetřování Sněmovny a Kongresu byla zpráva o nedostatcích amerických zpravodajských služeb před útoky. Graham řekl v televizi NBC, že ve své nové knize Intelligence Matters píše o tom, "do jaké míry hrála Saúdská Arábie klíčovou roli v tom, že k 11. září došlo". Přesto tato vláda učinila vše pro to, aby zamlžila a utajila vše, co se týkalo saúdskoarabských akcí, řekl.

Podle ukázek z Grahamovy knihy, která se začne prodávat v úterý, nejméně dva z únosců z 11. září byli podporováni Umarem Bajúmím. Ten byl podle Grahama špionem saúdské vlády a také zaměstnancem saúdské firmy Erean, která byla dodavatelem saúdského civilního letectva. Předpokládá se, že majitel firmy podporoval šéfa teroristické sítě al-Kajda Usáma bin Ládina, řekl Graham.

Když se personál kongresové vyšetřovací komise snažil zjistit více, zabránila jim v tom FBI i administrativa, uvedl senátor ve své knize. Některé podrobnosti této saúdskoarabské finanční podpory byly na 27 stránkách závěrečné zprávy kongresového vyšetřování, jejíž zveřejnění americká vláda zablokovala přes odpor republikánských i demokratických členů vyšetřovací komise, napsal Graham.

Útok na Irák se plánoval rok před invazí

Graham také napadl administrativu George Bushe ohledně útoku na Irák. Více než rok před invazí do Iráku začala podle něj americká vláda v rámci příprav na tento útok přesunovat zdroje z války v Afghánistánu. Podle Grahama to uvedl tehdejší velitel amerických sil v oblasti generál Tommy Franks.

Při setkání v únoru 2002 na MacDillově letecké základně na Floridě řekl Franks údajně Grahamovi, že boj s terorismem nejen v Afghánistánu, ale i v Somálsku a Jemenu, by měl mít přednost před Irákem. Stejně tak Franks prohlásil, že americká vláda ví o situaci v Iráku méně než některé evropské státy a měla by vyslechnout jejich rady.

Franks prý řekl, že "jeho muži a zdroje jsou přesunovány do Iráku, kde podle něj jsou zpravodajské informace mizerné. Toto tvrzení přišlo skoro 14 měsíců před zahájením bojových operací v Iráku a jen pět měsíců po začátku bojů v Afghánistánu," přečetl Graham v televizi ukázku ze své knihy. Podle něj byly z Afghánistánu stahovány mj. bezpilotní letadla Predator, která hrála klíčovou úlohu při pátrání po předácích teroristické sítě Al-Káida.

Franks také předestřel velmi konkrétní strategii pro válku s terorismem, řekl v neděli Graham. "Nejprve bychom měli vyhrát válku v Afghánistánu. Pak bychom se měli přesunout do Somálska, kde je podle něj skoro naprostá anarchie, ale je tam značný počet buněk Al-Káidy. Dalším krokem by měl být Jemen. A měli bychom být opatrní, pokud jde o Irák, protože naše zpravodajské informace jsou tak chabé, že nevíme, do čeho se dostáváme," řekl Graham.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám