Hlavní obsah

Blix: spolupráce Iráku není stoprocentní

DPA, ČTK, Jan Rovenský
NEW YORK

Irák neplní v mnoha oblastech své závazky a plně nespolupracuje s pracovníky OSN. V pondělí o tom informoval Radu bezpečnosti v New Yorku Hans Blix, šéf inspekčního týmu OSN. "Nejde o to jen otevřít dveře. Inspekce nejsou hra typu chyť, co můžeš," řekl Blix. Šéf MAAE Muhammad Baradej současně požádal o několik dalších měsíců pro práci inspektorů.

Foto: Dana Smrčková

Mikulovští zatím můžou využít třeba prodeje jablek z popických sadů.

Článek

Šéfinspektor kritizoval Irák za spolupráci "v průběhu" inspekcí, ne v jejich "podstatě". V šestnáctistránkovém dokumentu zdůraznil zejména:

Bagdád dosud plně nepřistoupil na všechny odzbrojovací požadavky OSN

Irák zatím neposkytl požadované důkazy o zničení chemických, biologických a dalších zakázaných zbraní, které vlastnil při přerušení inspekcí v roce 1998

Bagdád nevyhověl požadavku inspektorů, aby nad iráckým územím mohly přelétávat průzkumná letadla U2, jejichž letecké snímky by pomohly v práci odborníků OSN.

Baradej chce ještě pár měsíců

Ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammad Baradej v průběhu jednání požádal Radu bezpečnosti OSN, aby poskytla zbrojním inspektorům k jejich práci několik měsíců navíc. Jaderné zbraně podle něj Irák nemá a bude to možné dokázat.

Dosavadní inspekce podle jeho slov nepřinesly žádné důkazy o tom, že by Irák vyvíjel nějaký zakázaný jaderný program. Poznamenal však, že inspektoři očekávají od Iráku více informací o jeho snahách získat uran. "V této fázi nemáme dost informací a rádi bychom jich obdrželi (od Bagdádu) více," zdůraznil.

Vyjádřil přesvědčení, že inspektoři v příštích měsících budou s to poskytnout RB věrohodné důkazy o tom, že Irák nemá jadernou výzbroj. "Naše práce postupně pokračuje a musí se jí umožnit delší čas. Těch několik měsíců by bylo investicí do míru, protože by nám mohly pomoci předejít válce," usoudil.

Schází chemické a biologické zbraně

Podle Blixe i nadále panují závažné otázky o přítomnosti zbraní hromadného ničení v Iráku. V této souvislosti se zmínil o smrtelně nebezpečném nervovém plynu VX. "Irák oznámil, že látku produkoval jen na zkušební úrovni, že měla špatnou kvalitu a že byla nestabilní," tlumočil Blix RB stanovisko Bagdádu.

Irák zároveň popřel, že by produkoval zbraně s plynem VX. Podle Blixe existují "náznaky", že Irák vyprodukoval více antraxu, než pracovníkům OSN přiznal. Inspektoři je tedy musí najít a zničit, nebo pokud již byly zničeny by Irák o tom měl předložit nezvratné důkazy. "Irák musí vyvinout více úsilí, aby tato deklarace (z 8. prosince 2002) byla přesná," řekl ke zprávě o 12 000 stranách, kterou musel Bagdád vypracovat v souladu s rezolucí OSN 1441.

Blix Iráčany i pochválil

Na adresu Iráku však Blix neměl jen slova kritiky. Vyzdvihl, že Iráčani umožnili neomezený přístup do všech vytipovaných objektů a že tento přístup byl až na jednu výjimku vždy rychlý. "V prostředí se dalo pracovat," řekl Blix a dodal, že jeho tým pracoval i o svátcích a také v pátek, což je v muslimském světě den pracovního klidu.

Zatímco Blix a Baradej promlouvali k zástupcům OSN, naproti budově se konala menší demonstrace. Přestože se teploty pohybovaly na bodu mrazu, uvnitř shromáždění emoce jen vřely. Americká policie zatkla několik účastníků, kteří překročili pásmo určené pro demonstranty a vstoupili na ulici před budovou OSN.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám