Hlavní obsah

Blair: Nechci být prezidentem EU

Novinky, Lenka Hloušková
LONDÝN

Evropa by měla v budoucnu v zájmu světové stability více spolupracovat se Spojenými státy a ne pokoušet se vytvářet vlastní centrum moci. Uvedl to pro pondělní vydání deníku Financial Times britský premiér Tony Blair, jenž zároveň odmítl spekulaci, že by se chtěl stát případným prvním prezidentem Evropské unie.

Foto: Aleš Plevka

Jeden ze žáků posloužil jako model, na kterém bylo demonstrováno, kterak byli rytíři odíváni.

Článek

"To opravdu není práce, kterou bych chtěl dělat," řekl Blair listu v reakci na možnou vlastní kandidaturu do funkce prezidenta EU. Připustil nicméně, že zřízení této instituce, jež v minulých dnech rozdělila Konvent Unie, plně podporuje.

K tématice řešení jednotlivých otázek sjednocené Evropy se v rozhovoru vracel ještě několikrát, zejména v souvislosti s napjatou situací týkající se řešení irácké krize. "Nechci, aby Evropa zbytečně stála proti Americe. Podle mě jde o pozici, která je nebezpečná a ohrožuje stabilitu světa," uvedl Blair s tím, že "nemá význam tvořit dvě soupeřící centra moci". "Potřebujeme jednu sílu spojující zájmy Evropy a Ameriky," nastínil vlastní představu uspořádání mezinárodních vztahů.

Blair o správnosti války nepochybuje

Britský premiér v interview dokázal, že o správnosti spojeneckého útoku na režim Saddám Husajna ani s odstupem doby nepochybuje. "Myslím si, že vazby (pozn. na al-Kajdá) jsou zřejmé. Například lidé bojující do posledních chvil nebyli většinou Iráčané. Šlo o různé extrémisty z různých arabských států, například Čečence," uvedl v reakci na zatím neprokázané podezření, že Bagdád spolupracoval s teroristickou organizací Usámy bin Ládina.

Podobně se vyslovil rovněž k případné existenci zbraní hromadného ničení vyvíjených Bagdádem. [celá zpráva]

KLDR je třeba nabídnout řešení

Na otázku, co se stane v příštích měsících se Severní Koreou, která přiznala vlastnictví jaderných zbraní, už smířlivěji odpověděl: "Musíme jim nabídnout cestu ven z nynější situace." K Sýrii už však tolik vstřícný nebyl. "Sýrie je jednou ze základních buněk podporující terorismus," uvedl mimo jiné na její adresu.

Blair prozradil i maličko ze svého soukromí. Na dotaz, jak za dva týdny oslaví padesáté narozeniny, odpověděl s úsměvem: "Nijak mě netěší padesátku vůbec oslavovat."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám