Hlavní obsah

"Bílý otrok" se asi nenarodil bílému páru

DPA, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRETORIA

Jihoafrický mladík, který tvrdí, že žil v uplynulých letech jako otrok v černošské rodině, se pravděpodobně narodil rasově smíšenému páru. Prohlašuje to alespoň soudce vyšetřující neobvyklý případ.

Foto: Martin Šalek

Nemocnici Na Bulovce by doporučila svým známým polovina pacientů

Článek

Příběh 18letého Šťastného Sindane oblétl v uplynulých dnech doslova celý svět. Opálený blonďák vyprávěl svůj osud bílého otroka v černošské rodině velmi přesvědčivě. "Soud došel k závěru, že chlapec nemůže pocházet z čistě bílé rodiny, i když to sám tvrdí. Vše nasvědčuje tomu, že v bílé komunitě nikdy dlouhodobě nepobýval," řekl včera soudce Martinus Kruger z města Bronkhorstspruitu agentuře Reuters.

"Vypadá to, že měl bílého otce, mohl to být ale i mulat, a černou matku. Výsledky DNA vše potvrdí," dodal mluvčí ministerstva spravedlnosti Heinrich Augustyn.

O osud chlapce se zajímá celý svět

Šťastný Sindane se objevil na policejní stanici v Bronkhorstspruit 19. května. Do protokolu uvedl, že ho černošská rodina unesla v 6 letech. Následně jim 12 let sloužil jako otrok. Osud chlapce vzbudil neobvyklý zájem veřejnosti. Přihlásilo se hned několik manželských dvojic, které v něm spatřovali svého zmizelého syna, a to včetně rodiny ze Slovenska.

Testy DNA zatím ani jednu genetickou souvislost mezi údajnými rodiči a potomkem nepotvrdily. Kruger navíc tvrdí, že vzpomínky Šťastného Sidane připomínaly spíše situace zhlédnuté ve filmu než reálně prožité zkušenosti. Původ chlapce tak stále zůstává nejasný.   

Reklama

Související témata:

Související články

Pochází bílý jihoafrický otrok ze Slovenska?

Slovenská média mají novou hádanku k rozluštění: Komu vlastně patří bílý uprchlý jihoafrický otrok? Korektněji řečeno, odkud pochází bělošský chlapec, který...

Výběr článků

Načítám