Hlavní obsah

Berlusconi má zlatý trůn Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Už nyní je nejbohatším mužem v zemi, miliardář, vlastní velkou část zdejších médií, král fotbalu a ... italský premiér. Dnes se Silvio Berlusconi navíc na půl roku stal hlavou Evropské unie. Takto uvedla předání trůnu EU mezi Aténami a Římem americká tisková agentura AP.

Foto: Vladimír Uhlíř

Dívky v útoku

Článek

Italský premiér v minulosti vystupoval v řadě korupčních skandálů, stíny z dávných dob mu "znepříjemňují" i současnou vládu. Kritika do Říma přicházela v uplynulých letech nejen ze zahraničí, zaznívala také na domácí půdě.

Berlusconi získal zlatý trůn

"Sjednocená Evropa je znechucená tím, že trůn Unie převezme Berlusconi," hlásal včera v titulku londýnský deník The Independent.Německý Der Spiegel si vzal italského předsedu vlády na mušku již o víkendu - "Bůh nyní prochází Evropou," zněl název ironického článku na titulní straně, který doprovodila fotografie Berlusconiho sedícího na zlatém trůnu."Doma se proslavil zneužíváním zákonů, ovlivňováním televizních stanic, ve zdejším parlamentu zase tím, že prosazuje legislativní změny, jak mu to právě vyhovuje," zhodnotil rozporuplnou postavu evropské politiky dále časopis .

Nadšený není ani Brusel

Nadšené z nové předsednické země nejsou ani jednotlivé členské i přistupující země. Berlusconi je totiž znám svými plány začlenit do EU v blízké době rovněž Rusko a Izrael, což se zbytku států příliš nezamlouvá.

Italský premiér se ale všem výtkám brání. V ojedinělém rozhlasovém vystoupení ve francouzské rozhlasové stanici Radio 1 uvedl, že cílem příštích 6 měsíců se stane vylepšení vztahů Evropy a Spojených států. "Můžeme být Evropany ... a také přátelé největšího demokratického systému na světě, Spojených států," uvedl doslova s tím, že je vhodnou osobou "vztahy normalizovat". 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám