Hlavní obsah

Berlínská policie povolána proti obří svastice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Cestující v letadlech přistávajících na berlínském letišti Tegel vítal mv úterý v německém hlavním městě obrovský hákový kříž, vyrytý do sněhu na ploše zamrzlého jezera asi pět kilometrů před přistávací dráhou. Oznámila to berlínská policie, která dostala za úkol nacistický symbol odstranit.

Foto: Život dětem, o.p.s.

David Dominique Dvořák má v plánu ujít 3 400 km za 80 dní, tedy asi 40 km za každého počasí, s cílem získat pro nemocné děti duchovní a finační podporu.

Článek

Za denního světla byl hákový kříž viditelný ze všech letadel, která zde přistávají a která do Berlína míří mimo jiné z celé Evropy. Jeden z pilotů upozornil řídící věž, jež záležitost předala policii.

Policejní hlídka, která dorazila na břeh jezera, však ze břehu nic neviděla. Přivolala proto vrtulník, jehož posádka obrazec velikosti osm krát pět metrů na ledu skutečně našla a navedla k němu říční policii. Ta ale nejprve musela prozkoumat tloušťku ledu, aby zjistila, zda je ještě bezpečné na něj vstupovat, napsala agentura Reuters.

Svastika ve sněhu je zřejmě výrobkem některé z neonacistických skupin.

Připomíná případ s velkým hákovým křížem vysázeným ze stromů asi 100 kilometrů severně od Berlína, který byl odhalen před šesti lety. Tato svastika vznikla při zalesňování terénu v roce 1938, kdy místní obdivovatelé Adolfa Hitlera a jeho režimu vysázeli modříny červenohnědé do tvaru hákového kříže o rozměru 60 krát 60 metrů. Vidět modříny v ostatním lese, přesněji řečeno tvar jejich rozestavění, je možné pouze ze vzduchu a jen několik týdnů na jaře a na podzim, kdy se barevně odlišují od okolních stromů. Při chůzi lesem obrazec rozeznatelný není.

Používání nacistických symbolů je v Německu zakázáno a je trestně stíháno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám