Hlavní obsah

Bělorusko a Litva se hádají, hraniční spor roznítily balony a vrtulník

Právo, DPA, vpl, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litva a Bělorusko se v pondělí vzájemně obvinily z narušení státních hranic poté, co litevští demonstranti v neděli vypustili balony do vzduchu v solidaritě s běloruskými demonstranty. Balony podle Minsku vnikly do jeho vzdušného prostoru.

Foto: Reuters, Právo

Ve městě Žabinka se včera konal pohřeb Gennadije Šutova, který zemřel v nemocnici na následky zranění ze střetu s policisty.

Článek

Litva zase tvrdí, že běloruský vojenský vrtulník, který vzlétl proti balonům, překročil hranice jen pár minut předtím, než se tisíce aktivistů chytily za ruce mezi Vilniusem a státní hranicí a vytvořily lidský řetěz.

„Předvolali jsme běloruského velvyslance na ministerstvu zahraničních věcí a předložili mu stížnost kvůli porušení státní hranice,“ oznámilo litev-

ské ministerstvo.

Proti Lukašenkovi protestovalo čtvrt milionu lidí, ten se producíroval s kalašnikovem

Zahraniční

Běloruské ministerstvo obrany uvedlo, že zabránilo „pokusu narušit“ vzdušný prostor své země „sondou složenou z osmi balonů s protivládními symboly“. Ministerstvo dodalo, že „rozhodná reakce posádky bitevního vrtulníků Mi-24 let balonů přerušila bez použití zbraní“.

Vytvořením lidského řetězce si jeho účastníci připomněli pokojnou politickou demonstraci známou jako Baltský řetěz, která se konala 23. 8. 1989 ve třech pobaltských zemích, tehdy ještě součásti Sovětského svazu, a do níž se zapojily dva miliony lidí.

Lukašenko k armádě: Čelíme hrozbě z Polska a NATO. Nařídím nejtvrdší opatření

Evropa

Velvyslanec, kritik Lukašenka, se vrací

Stephen Biegun, náměstek amerického ministra zahraničí, v pondělí řekl, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by Rusko plánovalo vojenskou intervenci v Bělorusku. Minsk také vyzval k propuštění všech politických vězňů.

„Samozřejmě by to bylo velmi nežádoucí (pokud by Rusko vojensky zasáhlo v Bělorusku), ale nemáme žádné náznaky o tom kromě veřejných prohlášení, které jsme slyšeli,“ řekl Biegun v litevském hlavním městě Vilniusu po setkání se Sviatlanou Cichanouskou, vůdkyní běloruské opozice.

Lukašenko lže, žádné vojáky k Bělorusku neposíláme, zní z NATO

Evropa

Biegunova návštěva Litvy naznačuje, že USA se snaží sehrávat významnější roli při řešení konfliktu v Bělorusku, kde po prezidentských volbách 9. srpna vypukly masové protesty proti znovuzvolení Alexandra Lukašenka.

Ihar Ljaščeňa (52), odcházející běloruský velvyslanec na Slovensku, se v úterý vrací do vlasti. „Po návratu možná zjistím, že jsem drogový dealer nebo že s sebou přivážím miliony eur na podporu revoluce proti prezidentu Lukašenkovi,“ řekl Ljaščeňa na pondělní rozlučkové tiskové konferenci v Bratislavě.

Bělorusko zablokovalo stránky Svobodné Evropy i ProtonMailu

Bezpečnost

Ljaščeňa při návratu do vlasti věří, že veřejnost bude pro něho a jeho rodinu jakousi ochranou a zárukou bezpečnosti. Ljaščeňa zveřejnil 16. srpna video, v němž kritizoval Lukašenkův režim, podpořil demonstranty a žádal férové volby. Zásah bezpečnostních složek označil na oživení tradic sovětské tajné policie NKVD. Pak požádal o uvolnění z funkce.

Ljaščeňa je kariérním diplomatem a v minulosti působil také jako asistent prezidenta Lukašenka pro zahraničněpolitické záležitosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám