Hlavní obsah

Belka novým polským premiérem

Právo, Zuzana Křížová (Varšava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Ekonomický expert Marek Belka (52) se stal v neděli novým polským premiérem. Do úřadu jej jmenoval prezident Aleksandr Kwašniewski, který o několik hodin dříve přijal demisi vlády ministerského předsedy Leszka Millera.

Foto: Barbora Klap

Článek

Miller ohlásil odstoupení už 26. března po řadě korupčních afér spojených s jeho vládním Svazem demokratické levice (SLD) a rekordním poklesu preferencí.

Politická krize vyvrcholila odštěpením části SLD vedené tehdejším maršálkem Sejmu Borowským, který založil novou Sociální demokracii Polska (SDPL). Miller odstoupil v březnu i z čela SDL.

V televizním projevu, kterým se Miller jako premiér rozloučil s občany, řekl, že je rád, že dovedl zemi do EU. "Snem každého politika bylo být ve vládě, která toho dosáhne. Jsem hrdý na to, že jsem mohl v tuto chvíli vládě předsedat. Stálo to za to."

Už dříve řekl, že se těší na svou roli dědečka, otce a řadového poslance. Nestraník Belka, který mluví plynně anglicky, německy a rusky, už dvakrát působil jako vicepremiér a ministr financí. Naposledy měl od června 2003 na starosti v rámci civilní správy v Bagdádu plány obnovy irácké ekonomiky.

V ostrém kontrastu k americkým kolegům během svého působení cestoval po Iráku s vyhrnutými rukávy a bez osobních strážců. "Tak na sebe přitahuji méně pozornosti a cítím se méně vystaven ohrožení," uvedl.

Dvě hodiny po jmenování Belka představil novou vládu. Převzal do ní sedm Millerových ministrů - mezi nimi šéfa diplomacie Wlodzimierze Cimoszewicze a ministra obrany Jerzyho Szmajdziňského. Nový kabinet bude mít 14 dní na to, aby si získal důvěru většiny poslanců Sejmu. Podle polských médií však nemůže stoprocentně spoléhat na to, že se mu to podaří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám