Hlavní obsah

Belgie a Írán se přou o unesené sestry

– TEHERÁN/BRUSEL

Šestiletá Sarah a 14letá Jasmin Pourašemiovy utekly z domácího vězení na belgické velvyslanectví v Teheránu. Nyní se kvůli nim schyluje k diplomatickému konfliktu. Důvod? Sarah a Jasmin v zemi pobývaly nedobrovolně, byly z Evropy uneseny vlastním otcem. Jak dopadne příběh dcer rozvedených íránských rodičů nyní zajímá celou Belgii.

Foto: Milan Haluška
Článek

Belgický ministr zahraničí Louis Michel už prohlásil, že se osobně vypraví do Teheránu, aby tam dohodl "spravedlivé a lidské" východisko.

Trvá však na tom, že sestry zůstanou na ambasádě a nebudou vráceny otcově rodině. "Dlužíme těmto dětem ochranu," zdůvodnil své rozhodnutí ministr.

Dovolená se nekonala

Vše začalo před 2 lety v Belgii rozvodem rodičů. Soud tehdy svěřil dívky do péče matky: lotyšské lékařce Zarah (36).

Letos v srpnu se však tatínek Šaháb, rovněž lékař, nabídl, že dcery vezme na prázdniny do Řecka. Zarah sice exmanželovi nedůvěřovala, natěšená děvčata ji nakonec přemluvila.

Výlet se ale nekonal. Dívky skončily v Teheránu, kde je následně tři měsíce ostražitě hlídala babička, otcova matka. Holčičky nemohl vidět dokonce ani jejich strýc, Zarahin bratr.

Situaci nezměnil ani mezinárodní zatykač na únosce, ani diplomatické intervence u íránských úřadů.

Azyl na belgické ambasádě

Vše rozhodly samy dívky. Využily chvilky nepozornosti a utekly. "Mami, konečně jsme pryč," telefonovala vzápětí Yasmin mamince. Ta ji prosila, aby byla v následujících minutách opatrná a stále držela sestru za ruku.

Na belgickou ambasádu je dovezl taxikář. Odtud sestry zavolaly mámě znovu s tím, že se "brzy vrátí".

Děvčata byla podle lékařů v uplynulých týdnech pravidelně bita. Sarah se navíc vzpamatovává ze silného šoku - prakticky nemluví. Jasmin svým útěkem zase těsně unikla sňatku.

Kdy se vrátí sestry domů?

Fotografie hrdinek se dostaly na titulní stránky belgických novin. Média varují, že vyjednávání s Íránci, aby dívky, které mají belgické a íránské občanství, nechali odjet domů, bude dlouhé.

"Írán je stát, kde ženy nemají stejná práva jako muži, nemluvě o právech lidských," poznamenává La Derniere Heure.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám