Hlavní obsah

Belgičtí homosexuálové mohou adoptovat děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Belgičtí senátoři ve čtvrtek večer nejtěsnějším rozdílem 34 ku 33 hlasům definitivně schválili zákon, který umožňuje homosexuálním párům osvojovat si děti. Belgie je tak po Nizozemí druhou zemí, která adopci dětí páry stejného pohlaví umožňuje.

Článek

Zákon, přijatý poslanci už v prosinci, prošel nakonec v horní komoře beze změny. Senátoři odmítli i umírněnější návrh povolit homosexuálům adopce pouze v případě "biologického pouta" s dítětem.

"Zákon zajistí dětem postavení, potřebné pro jejich rozvoj. Nebudou už v situaci, za kterou by se musely stydět," argumentovala v rozpravě ministryně spravedlnosti Laurette Onkelinxová. Připomněla také, že legalizace homosexuálních adopcí následuje po povolení homosexuálních sňatků, eutanázie či potratů.

Změnu podpořili senátoři za vládní socialisty a opoziční zelené i část vlámských liberálů ze strany premiéra Verhofstadta. Proti hlasovali frankofonní liberálové, opoziční křesťanští demokraté a krajní pravice.

Belgie je k homosexuálům tradičně vstřícná

Obě strany argumentovaly především zájmy dětí. Podle stoupenců změny by mnohdy šlo jen o legalizaci faktického stavu, kdy se homosexuální pár stará o potomky z předchozích svazků, anebo z umělého oplodnění, ale tyto děti čelí faktické diskriminaci. Naopak odpůrci považovali roli klasické rodiny či heterosexuálních svazků při výchově dětí za nenahraditelnou.

Belgie se v roce 2003 stala po Nizozemsku druhou evropskou zemí, která gayům a lesbičkám umožnila nejen registrované partnerství, ale i sňatky postavené na roveň heterosexuálním manželstvím. To se ale až dosud netýkalo adopcí.

Adopce dětí či alespoň osvojování partnerových potomků podle Mezinárodního sdružení lesbiček a gayů ILGA zatím v Evropě umožňuje Británie, Švédsko, Španělsko, Nizozemsko, Dánsko a Island. Podle jiných zdrojů smějí osvojit si či vzít partnerovo dítě do pěstounské péče také gayové a lesbičky v Německu a Norsku.

Vzhledem k množství příspěvků napadajících lidi se sexuální orientací na stejné pohlaví, byla diskuze u tohoto článku zrušena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám