Hlavní obsah

BBC: Politici ovládají pod záštitou hrozby terorismu občany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Politici přehánějí nebezpečí terorismu, aby mohli ovládat lidi. I když ve světě existují nebezpeční jedinci a skupiny, představa mocné, skryté teroristické organizace zvané al- Kajdá je iluze. Britové a Američané se proto honí za fantomy, tvrdí tříhodinový pořad britské televize BBC nazvaný "Moc nočních můr".

Foto: Petra Kucinová

Dechový orchestr Zábřeh na zkoušce na výroční koncert ke svému 20. výročí, Zábřeh

Článek

Dokument natočil režisér Adam Curtis. Podle něj dříve politici vládli pomocí snů a ideologií, kterým dnes už nikdo nevěří.

Objevili proto nový nástroj, jak někoho ovládat - strach. Vše údajně mají v rukou  dvě skupiny vzniknuvší na troskách liberálního snu a individualismu: američtí neokonzervativci a islamisté.

Společně bojovali proti Sovětskému svazu v Afghánistánu - každý z nich myslí, že se právě jim podařilo Moskvu porazit.

Islamisté nahradili SSSR

Američtí neokonzervativci nastoupili za prezidenta Geralda Forda prostřednictvím tehdejšího (a nynějšího) ministra obrany Donalda Rumsfelda a nynějšího viceprezidenta Richarda Cheneyho.

Nejprve vykonstruovali obraz tehdy již oslabeného SSSR jako smrtelného nepřítele, jenž chce zničit USA, mj. prý ovládal všechny teroristické skupiny té doby.

Když se Sovětský svaz rozpadl, neokonzervativci ztratili vliv ve společnosti. Z krize je dostaly teroristické útoky v září 2001. Tehdy vytvořili nový obraz: za všemocného nepřítele a "Zlo", proti němuž musejí USA v zájmu "Dobra" bojovat, dosadili radikální muslimy.

Mýtická al-Kajdá

Představa mocné, centrálně řízené organizace al-Kajdá ukryté jak v USA, tak v Británii a čeká, kdy udeřit, je prý mýtus.

Dokument tvrdí, že ať se člověk podívá do hor v Afghánistánu, nebo na "spící buňky" v USA - důkazy pro mocnou propojenou síť neexistují. Britové s Američany se tak honí za iluzí.

Ze 664 lidí, kteří byli v Británii dosud zatčeni podle zákona o boji terorismu přijatého po roce 2001, bylo odsouzeno jen 17 osob, převážně Irů.

Důvod proč se proti iluzi mocné al-Kajdá nikdo neohradil? Podle Curtise skutečnost, že tento mytický nepřítel dává mnoha skupinám, a nejen politikům, vliv a moc. 

Anketa

Myslíte si, že obraz al-Kajdá předkládaný politiky je vykonstruovaný?
Ano
78,4 %
Ne
12,9 %
Nevím
8,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1412 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám