Hlavní obsah

Bašára Asada opustil synovec viceprezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Dubaj
Aktualizováno

Tábor věrný syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi opustil podle zpráv agentury Reuters, která se odvolává na televizní stanici Al-Arabíja, synovec viceprezidenta Farúka Šará. První zprávy hovořily dokonce o tom, že zběhl sám viceprezident, což se nakonec nepotvrdilo.

Foto: Profimedia.cz

Syrský prezident Bašár Asad.

Článek

Synovec viceprezidenta v prohlášení poskytnutém Al-Arabíja vyzval armádu, aby se přidala k revoluci.

Ze Sýrii už před zhruba deseti dny uprchl i s rodinou premiér Rijád Hidžáb. Oznámil tehdy, že se připojil k protirežimní opozici, a odsoudil vyvražďování syrského národa.

V Sýrii se od loňského března odehrávají krvavé střety mezi vládními silami a povstalci bojujícími proti Asadovu režimu, které si už vyžádaly podle opozice přes 20.000 obětí. Režim již opustily desítky generálů a dalších vysokých činitelů. Ze země prchají i tisíce civilistů.

Asadův bratr přišel o nohu

Agentura Reuters ve čtvrtek s odvoláním na nejmenovaného západního diplomata napsala, že prezidentův bratr Máhir Asad velící jedné z elitních syrských divizí věrných hlavě státu při červencovém útoku na syrské bezpečnostní velení přišel o nohu. "Přišel o jednu nohu. Tyto zprávy jsou pravdivé," tvrdí diplomat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám