Hlavní obsah

Barma hlásí nové záplavy a další oběti

Silné deště v Barmě způsobily další povodně, při nichž zahynulo devět lidí. Více než 18 000 lidí muselo opustit své domovy a najít náhradní ubytování, oznámily v sobotu úřady. Povodně v zemi trvají již několik týdnů a za červenec mají 21 obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ničivé záplavy v BarměVideo: Reuters

 
Článek

Ničivé povodně zasáhly velkou část Barmy. Úřady odhadují, že postihly přes 110 000 lidí, zvláště v Sakainské oblasti a Kačjinském a Šanském státě. Další mrtví, které úřady v sobotu ohlásily, jsou většinou z lodi, která se převrhla v Kačjinském státě.

Ministerstvo pro informace v pátek pozdě večer oznámilo, že prezident Thein Sein vydal prohlášení o nouzovém stavu v Makwejské a Sakainské oblasti a Čjinském a Arakanském státě, tedy v nejvíce zasažených oblastech. Prohlášení však neupřesňuje, jaká praktická opatření to zahrnuje.

Velké obavy panují hlavně o vývoj v Arakanském státě, kam se blíží tropická bouře ze sousedního Bangladéše. Situace v tomto státě je považována za zvlášť riskantní, protože zde žije více než 100 000 vysídlenců, kteří opustili své domovy kvůli občanské válce v posledních letech a žijí zde v nekvalitně postavených a špatně umístěných táborech, napsala agentura AP.

Poškozeny byly také velké plochy zemědělské půdy, včetně rýžových polí, a to zejména v Sakainské oblasti i Kačjinském a Arakanském státě.

Reklama

Výběr článků

Načítám