Hlavní obsah

Barma a Afghánistán oznámily výskyt ptačí chřipky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RANGÚN/KÁBUL

Ptačí chřipka se rozšířila do Afghánistánu. Vláda a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) ve čtvrtek oznámily, že virus H5N1 byl potvrzen v tkáňových vzorcích odebraných šesti divokým ptákům. Také barmská státní média ve čtvrtek s odvoláním na veterináře přiznala, že se v zemi objevila v únoru ptačí chřipka.

Článek

"Vzorky byly odebrány z uhynulých ptáků nalezených u Kábulu a Džalalabádu, dalších šest vzorků z Kandaháru a Kunduzu bylo negativních. Všechny byly zkoumány v laboratořích FAO v italské Padově," uvádí se ve zprávě afghánské vlády a FAO. 

Barma přišla s přiznáním pozdě

Zprávy o tom se objevily v zahraničním tisku už ve středu. Barmský veterinární úřad vydal ve čtvrtek prohlášení, že ve čtyřech místech byla od února detekována ohniska nemoci, s podezřením, že jde o ptačí chřipku. Postižena je oblast Mandalaje a Sagaingu.

"Počínaje prvním týdnem v únoru až do počátku března se objevila ohniska nemoci u kuřat s podezřením, že jde o ptačí chřipku," uvádí se v oficiálním prohlášení veterinární správy. Ta přisoudila rozšíření nemoci tažným ptákům. Barma (nyní Myanmar), sousedí s Thajskem a Čínou, kde se nemoc objevila už v roce 2004.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) už v pondělí oznámila, že od barmského veterinárního úřadu dostala informaci o podezření na výskyt ptačí chřipky u města Mandalaj. Státem tvrdě kontrolovaná média však o tom až do čtvrtka neinformovala. Nebyla tudíž an i vyhlášena doporučovaná omezení.

Barma, kde vládne vojenská junta, neuvedla, zda byl v zemi zjištěn virus H5N1. Není ani jasné, zda uhynulou drůbež testovala nezávislá laboratoř.

Reklama

Související témata:

Související články

Kuna se v Německu nakazila ptačí chřipkou

U umírající kuny sklaní, která byla 2. března nalezna na německém ostrově Rujana, byla prokázána nákaza virem ptačí chřipky. Oznámil to ve čtvrtek Institut...

Rusko začalo masově očkovat drůbež

Masové očkování domácí drůbeže proti ptačí chřipce zahájily ruské úřady. Jak v pátek z Moskvy oznámil zpravodaj BBC, milióny dávek vakcíny vyvinuté ruskými...

Výběr článků

Načítám