Hlavní obsah

Bahno pohřbilo část kalifornského městečka La Conchita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES/RENO

Tři mrtví a dvanáct pohřešovaných: výsledek silných lijáků, které v jižní Kalifornii způsobily sesuvy podmáčené půdy. Valící se bahno s kameny a větvemi zasypalo v pondělí dvě desítky domů v městečku La Conchita na pobřeží Tichého oceánu, asi 110 kilometrů severozápadně od Los Angeles.

Foto: archiv autora

Novinkové album vydává Honzovi Křížkovi Supraphon.

Článek

Televizní stanice ukázaly dramatické záběry, jak se obrovská lavina bláta, klestí a kamení valí strmým srázem, zatímco obyvatelé prchají do bezpečí.

 Lidé křičeli "Utíkejte odtud!" a "Valí se to dolů!". Jeden muž popisoval situaci slovy: "Slyšel jsem to a podíval jsem se. Viděl jsem se hora sesouvá. Ujížděl jsem na kole, jak rychle jsem jen mohl."

Nejméně dvanáct lidí však uvízlo v závalech nebo v sutinách domů.

Záchranáři pátrají po přeživších. "Procházíme přes hromady bahna a přikládáme k jeho povrchu naslouchací přístroje, jestli neuslyšíme volání o pomoc, kašel nebo zvuk dechu," uvedl šéf hasičského sboru v okresu Ventura Bob Roper.

Situaci jim stěžuje že pod devíti metry rozbředlé zeminy zmizely celé domy. Pokoušejí se je lokalizovat pomocí leteckých snímků městečka před katastrofou.

Devět lidí už bylo zachráněno, někteří však jsou v kritickém stavu. Roper v pondělí pozdě večer místního času uvedl, že šest lidí zůstává uvězněno v bahně a dalších šest je nezvěstných.

Sesuv zablokoval víkendové návštěvníky

K sesuvu došlo okolo 13:30 místního času. Počet postižených je tak velký, protože v oblasti zůstali lidé, kteří tam trávili víkend. V noci z neděle na pondělí totiž  menší sesuv půdy zablokoval hlavní silnici vedoucí do Los Angeles.

Mluvčí hasičů Myrna Rayaová uvedla, že úřady vyzvaly obyvatele k evakuaci ihned poté, co záplavy a sesuvy půdy odřízly městečko od hlavní přístupové silnice. Asi 200 lidí jejich varování vyslyšelo, někteří se ale rozhodli ve svých domech zůstat.

La Conchitu postihl silný sesuv půdy už v roce 1995. Poté se vybudoval ochranný val, který měl městečko chránit, ten však celý skončil pod bahnem.

Bouře přináší vlhký vzduch od Havaje

Mezi deseti oběťmi řádění živlů v Kalifornii je i dvouletá holčička, kterou matka neudržela v náručí, když je záchranáři z vrtulníku vyprošťovali z auta na zatopené silnici v Palmdale východně od Los Angeles.

Od pátku do pondělí spadlo v některých horských oblastech přes půl metru srážek. Čtvrt metru vody napršelo v Beverly Hills a v Santa Monice. Za necelý měsíc v regionu napršelo o 40 procent vody více, než je obvyklý průměr za celou zimu. Vyschlá půda takové množství není schopná absorbovat. Déšť provází řadu bouří, které přinesl příliv vlhkého vzduchu od Havaje.

Sníh v Nevadě

Nepřízeň počasí postihuje od minulého týdne i další oblasti USA. V pohoří Sierra Nevada na pomezí amerických států Kalifornie a Nevada napadlo nejvíc sněhu za téměř 90 let.

Od 28. prosince v oblastech nad 2100 metrů nad mořem napadlo v severní části Sierry Nevady až 5,7 metru sněhu a níž kolem Rena skoro dva metry.

Závějemi o víkendu neprojel osobní vlak ani automobily na dálnicích a uzavřeno bylo letiště v nevadském Renu. V sobotu laviny zabily dva lidi ve státě Utah, v neděli usmrtil valící se sníh třináctiletého lyžaře na svazích Sierry Nevady asi 70 kilometrů od Las Vegas.

Počasí je přičítána o víkendu smrt 13 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám