Hlavní obsah

Až 12 měsíců vězení za přilepování se k silnici, navrhuje britská vláda

Londýn

Až 12 měsíců vězení a neomezenou pokutu budou moci v budoucnu dostat demonstranti, kteří se v Británii přilepí k silnici nebo budou jiným způsobem blokovat dopravu. Počítá s tím návrh zákona britské vlády. Dosavadní tresty totiž nebyly dostatečné, jelikož tito protestující pochází z majetných poměrů, řekl ve vysílání rádia LBC náměstek ministryně vnitra Kit Malhouse.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tvrdší došlápnutí na eko-aktivisty má být součástí balíčku 38 prioritních zákonů, které vláda přestaví během zahájení nového parlamentního období. To letos připadá na úterý.

„Zodpovědné většině dodržující zákon už došla trpělivost s těmito asociálními a rozvratnými protesty, které pořádá požitkářská menšina evidentně vyžívající se v tom, že způsobuje chaos a utrpení nám ostatním,” řekla v pondělí ministryně vnitra Priti Patelová.

Protesty nesmějí vyvolávat chaos. Britové zakážou polehávání aktivistů na silnicích

Evropa

Vláda reaguje na sérii protestů aktivistů z hnutí Extinction Rebellion, Insulate Britain a Just Stop Oil, jejichž forma protestu, především lepení se k silnici, narušila životy tisíců Britů.

Nový zákon bude explicitně postihovat fenomén „uzamčení se” (locking-on) k jiným osobám, objektům nebo budovám s cílem narušit pořádek.

Za to bude hrozit trest odnětí svobody až na šest měsíců, neomezená pokuta nebo obojí.

Když mají na Waitrose, mají i na pokuty

V případě, že se dotyčný připoutá nebo přilepí ke kritické národní infrastruktuře, jakou jsou letiště, železnice a tiskárny, bude mu hrozit dokonce 12 měsíců vězení, případně neomezená pokuta.

Aktivista se v Brně přilepil vteřinovým lepidlem k silnici

Krimi

Kritici namítají, že nový zákon je zbytečný, jelikož aktuální legislativa dává policii dostatek pravomocí k zneškodnění „rozvratných protestů”, jen je potřeba je vymáhat.

„Trestné činy, za které může (policie) lidi nyní stíhat, nemají odstrašující charakter, takže například za obstruování na dálnici byly vydávány pokuty ve výši 1000 liber bez hrozby vězení,” vysvětlil náměstek ministryně vnitra Malhouse.

Dodal, že aktivisté jsou často bohatí lidé chodící nakupovat do luxusních supermarketů Waitrose, takže takto „nízká” pokuta pro ně nehraje odstrašující roli.

Reklama

Výběr článků

Načítám