Hlavní obsah

Auto se svatebčany najelo na minu, 26 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KVÉTA

Obrovská tragédie se odehrála v pátek brzy ráno na jihozápadě Pákistánu. Auto plné svatebčanů tam najelo na nastraženou minu. Následky jsou otřesné. Šestadvacet mrtvých.

Článek

Mluvčí místní vlády Razík Bugtí vzápětí obvinil z útoku separatisty, kteří usilují o nezávislost Balúčistánu na ústřední vládě v Islámábádu.

Podle Bugtího tvoří většinu obětí ženy a děti. Přežilo jen sedm cestujících, všichni ale utrpěli zranění, dodal mluvčí. Zdůraznil, že takový způsob útoku je typický právě pro separatisty, kteří se už celá desetiletí snaží ústřední vládu přimět, aby jim postoupila výraznější kontrolu nad místními surovinovými zdroji, zejména nad nalezišti zemního plynu.

Pumové útoky proti infrastruktuře v Balúčistánu, především proti plynovodům, nabyly v uplynulých letech výrazně na intenzitě. To podstatně komplikuje bezpečnostní situaci, kterou se vláda prezidenta Parvíze Mušarafa snaží v této oblasti stabilizovat, když vede dlouhodobou ozbrojenou kampaň proti islámským povstalcům přicházejícím ze sousedního Afghánistánu.

Důkazy těsnější koordinace mezi balúčistánskými separatisty a příslušníky islámských militantních skupin se ale zatím nepodařilo najít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám