Hlavní obsah

Australská policie zabránila útoku teroristů v zemi

SYDNEY

Při raziích v australských městech Melbourne a Sydney zatkla v pondělí a v úterý policie 17 osob, které jsou podezřelé z plánování teroristických útoků v zemi. Mezi zatčenými je i duchovní, který je obviněn, že byl hlavou buňky. Při zásahu byl jeden ze zadržených postřelen. V úterý je žalobci obvinili z členství v teroristické skupině.

Článek

V Sydney  se jeden ze zadržených bránil. Vystřelil na policisty několik ran. Policie palbu opětovala a zasáhla ho. V batohu  našla druhou zbraň, ale ne výbušniny. Těžce zraněného muže v kritickém stavu převezla do nemocnice, kde ho stráží.

Mezi devíti obviněnými v Melbourne je i muslimský duchovní abú Bakr. Žalobce Richard Maidment zadrženým  sdělil, že zformovali teroristickou skupinu s cílem zabíjet "nevinné muže a ženy v Austrálii". "Každý z nich byl obviněn v případu násilného džihádu," sdělil Maidment a dodal, že hlavou byl v Alžírsku narozený abú Bakr, vlastním jménem Abdul Nacer Benbrika. Ten v létě označil Usámu bin Ládina za "velkého muže" a vyslovil mu podporu. Také řekl, že nebude proti, když mladí Australané půjdou do Afghánistánu a Iráku bojovat proti australským vojákům, kteří tam jsou nasazeni.

Obvinění se snažili získat potenciálně nebezpečné látky. Jak sdělil Maidment, sedm obviněných v Sydney se podle instrukcí Benbriky snažilo "shromáždit chemikálie, jaké byly použity při útocích v londýnském  metru". Tam byl použit peroxid acetonu, který lze vyrobit z dostupných surovin i podomácku. Někteří ze zadržených prodělali vojenský výcvik.

"Jsem spokojen, že se jsme rozbili něco, co by  mohlo v skončil velkým teroristickým útokem v Austrálii,"  sdělil policejní komisař Nového Jižního Walesu Ken Maroney. Policisté ve státě Victoria museli vyslechnout kvůli akci na 240 hodin nahrávek odposlouchávaných telefonických hovorů. Při zásahu bylo nasazeno na 400 policistů, kteří použili i vrtulníky.

Australští politici v posledních týdnech několikrát varovali před nebezpečím teroristického útoku v zemi. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám