Hlavní obsah

Atentáty v Egyptě připravovali prý i beduíni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TABA

Egyptská policie zadržuje 15 sinajských beduínů, které podezřívá, že pomohli propašovat do oblasti výbušniny použité při čtvrtečních atentátech v letoviscích na Sinajském poloostrově. Oznámily to v neděli egyptské bezpečnostní zdroje. Útoky si podle poslední bilance vyžádaly 34 obětí a zranily nejméně 105 lidí.

Foto: Pavel Bartoň

Kryštof s frontmanem Richardem Krajčem zahraje již zítra po třech letech opět ve Vsetíně

Článek

Podle vyšetřovatelů právě kočovní beduíni dobře znají nestřežené pouštní cesty na Sinaji.

Policisté totiž pochybují, že výbušniny byly dopraveny do Taby a pobřežního letoviska u přístavu Nuvajbá po hlavních silničních tazích nebo přes izraelsko-egyptskou hranici u Taby. Zabránila by tomu prý přísná bezpečnostní opatření.

Výslechy beduínů

"Bylo vyslechnuto asi 15 beduínů, ale nikdo z nich zatím nebyl obviněn," sdělil nejmenovaný zdroj. Celkem byly výslechům podrobeny tři desítky osob. Pašování je na Sinaji významnou součástí obchodních aktivit a jeho předmětem bývají zejména drogy, zbraně, ilegální pracovníci a sexuální pracovnice.

Exploze u hotelu Hilton v Tabě a v letovisku u Nuvajby si vyžádaly podle posledních údajů 34 obětí, ale pod troskami hotelu podle agentury AFP zůstává ještě nejméně 13 osob.

Egyptský ministr vnitra uvedl, že mezi mrtvými je devět Egypťanů, pět Izraelců a 20 osob dosud nebylo identifikováno. Izraelské zdroje tvrdí, že mrtvých Izraelců je šest. Diplomatické zastupitelství Ruska v Egyptě oznámilo, že v hotelu byli zabiti dva Rusové a dalších 12 jich je pohřešováno.

Ze 105 zraněných bylo 65 převezeno do Izraele, v Egyptě bylo hospitalizováno 10 zdejších občanů, jeden Rus a čtyři osoby, jejichž totožnost není známa. Ostatní už byli z nemocničního ošetřování propuštěni.

Experti: další útoky nepřijdou

K útokům se přihlásily hned tři málo známé teroristické organizace, ale žádné z prohlášení zatím není považováno za autentické. Izraelské úřady jsou přesvědčeny, že útok má na svědomí teroristická síť al-Kajdá.

Izraelská vláda proto dala pokyn své hlavní zpravodajské službě Mossad, aby věnovala prvořadou pozornost honu na členy teroristické sítě al-Kajdá. "Al-Kajdá tentokrát zasáhla naše zápraží," citoval list The Sunday Times nejmenovaný izraelský bezpečnostní zdroj. "Nezaměříme-li se na ně, příště si vezmou na mušku Tel Aviv."

Egypt se k příslušnosti možných pachatelů prozatím nechce vyjadřovat, je pouze ochoten připustit, že pachatelé jsou napojeni na izraelsko-palestinský konflikt.

Vyšetřovatelé také zatím nevědí, jestli byli pachatelé Egypťané nebo cizinci. Soustřeďují se na identifikaci použitých automobilů a zdroj výbušnin. Všeobecně se má za to, že útoky měly zasáhnout hlavně izraelské turisty.

Hilton v Tabě využívali především turisté z Izraele. Začali sem jezdit krátce poté, co byl mezi oběma zeměmi v roce 1979 uzavřen mír.

V podezření radikálové

Egyptští vládní činitelé a analytici soudí, že útoky v letoviscích pravděpodobně nesignalizují obnovení teroristických aktivit v Egyptě, kde vláda netoleruje muslimské extremisty.

Podle odborníků egyptští islamisté, z nichž tisíce byly při tvrdém zákroku sekulární vlády v 80. a 90. letech uvězněny, pobity nebo zahnány do ilegality, nemají ani prostředky, ani chuť rozpoutat v zemi vlnu útoků.

"Nemyslím, že se v Egyptě opět rozpoutají časté útoky, protože tyhle jsou ojedinělou událostí a souvisejí s těsnou blízkostí Izraele," konstatoval mluvčí egyptské vlády Madždí Radj.

Reklama

Související témata:

Související články

Atentáty v Egyptě nepřežilo 28 lidí

Při třech čtvrtečních útocích v letoviscích na egyptském pobřeží Rudého moře přišlo podle nejnovější bilance o život 28 lidí a 122 je zraněno. K útokům...

Výběr článků

Načítám