Hlavní obsah

Atentáty v Egyptě nepřežilo 28 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA

Při třech čtvrtečních útocích v letoviscích na egyptském pobřeží Rudého moře přišlo podle nejnovější bilance o život 28 lidí a 122 je zraněno. K útokům se přihlásily hned tři teroristické organizace.

Foto: BHC Most

mistrovství ČR v billiard-hockeyi šprtci

Článek

"Na seznamu mrtvých je 23 Izraelců a pět Egypťanů," řekl člen generálního štábu izraelské armády Jair Naveh, pověřený koordinací záchranných operací.

Nejtěžší útok směřoval proti hotelu Hilton v Tabě u izraelských hranic, kde bylo z trosek vyproštěno 24 těl. Dosud je pohřešováno 30 lidí, po kterých záchranáři pátrají v sutinách. Podle tamních hostů byly sice při vstupu do budovy umístěné detektory na vyhledávání kovů, nikdo ale neprověřoval automobily zaparkované před luxusním komplexem. Hotel nabízející 400 pokojů byl v době atentátu plně obsazen.

Dvě hodiny po výbuchu v Tabě explodovaly dvě malé nálože v nedaleké Ras al Sultan a vesnici Tarabeen - v oblasti Nuvejba. Vyšetřovatelé předpokládají, že ve všech třech případech explodovaly nálože ukryté v automobilech.

Pachatelů se hlásí víc

K útokům se přihlásily hned tři teroristické organizace - dosud neznámá skupina Džamá islamíja alamíja, Islámské brigády tavhíd a Brigády mučedníka Abdalláha Azzáma.

Žádné z prohlášení zatím není považováno za autentické. Izraelská vláda i palestinská samospráva vylučují, že by za atentáty stáli palestinští radikálové. Izrael útoky přičítá skupině z okruhu teroristické sítě al-Kajdá.

Tři Češi v bezpečí

Na místě byli podle českého ministerstva zahraničí tři Češi, ale všichni jsou v pořádku. Podle sdělení českého velvyslance v Káhiře Jakuba Karfíka jim velvyslanectví zajišťuje cestu zpět do egyptského hlavního města.

Taba ležící na Sinajském poloostrově je hraničním přechodem mezi Izraelem a Egyptem. Stává se proto oblíbeným turistickým cílem obyvatel obou zemí.

Izraelský rozhlas sdělil, že Hilton zachvátil oheň a deset jeho pater se zřítilo. Na místě stále zasahují záchranáři. Panují obavy, že množství obětí je uvězněno pod troskami.

"Slyšel jsem mohutnou explozi. Zeď vedle mě spadla a lidé začali utíkat. Někteří soudí, že vybuchla plynová bomba, jiní, že šlo o teroristický útok. Na zemi leží spousta lidí, všude je množství krve a nářku," řekl svědek Jigal Vakni izraelskému vojenskému rozhlasu.

Izrael vyslal na místo atentátů vlastní specialisty z protiteroristické jednotky.

Varování před útoky

Tel Aviv počátkem září varoval izraelské turisty před návštěvou egyptských letovisek na pobřeží Rudého moře. Obával se právě útoků muslimských radikálů.

Letoviska Taba a Nuvejba se během noci na pátek vylidnila. Turisté v obavě před dalšími útoky odjížděli hromadně domů. Letiště, zavřené vzápětí po útocích, egyptský prezident Husní Mubarak záhy nechal na žádost izraelského premiéra Ariela Šarona otevřít.

Nejezděte na Sinajský poloostrov

"Obecně varování českým občanům, aby odložili cesty do Egypta, ministerstvo dávat nebude," sdělila Dana Pavlousková z tiskového odboru MZV.

"Ale samozřejmě se v současném okamžiku nedoporučuje cestovat do té lokality Sinajského poloostrova," řekla.

Anketa

Ovlivní vás při výběru příští dovolené dnešní události v Egyptě?
Ano
57,3 %
Ne
42,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 335 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám