Hlavní obsah

Atentátník zaútočil v Tel Avivu, Izraelci v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Nejméně čtyři mrtvé, pravděpodobně včetně sebevražedného atentátníka, a 16 zraněných si si na Boží hod útok na autobusové zastávce na předměstí Tel Avivu. Přihlásila se k němu Lidová fronta pro osvobození Palestiny (PLFP), která oznámila, že útok byl pomstou za zabití dvou jejích aktivistů izraelskou armádou v Nábulusu.

Foto: Dušan Jurek

Festival amatérských turistických digitálních filmů a fotografií 2014

Článek

"Věříme, že šlo o teroristický útok," řekl velitel telavivské policie Jossi Sedbon pro izraelskou televizi. Sanitky se jen s potížemi prodíraly dopravní zácpou k místu, které výbuch zasáhl. Podle prvních informací měla bomba vybuchnout v jedoucím autobusu. Sedbon nejprve tvrdil, že výbuchy byly dva, ale poté se opravil.

Jde o první atentát tohoto druhu od 4. října, kdy bylo v restauraci v Haifě na severu Izraele zabito 22 lidí.

V reakci na útok izraelský ministr obrany Šaul Mofaz nařídil totálně uzavřít palestinská území na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy.

Izraelci zabili představitele Islámského džihádu

Vysoce postavený představitel palestinské radikální organizace Islámský džihád Muklid Hámid a další čtyři lidé přišli ve čtvrtek odpoledne o život při útoku izraelských vrtulníků v městě Gaza.

"Mohu potvrdit, že letecké síly zasáhly vozidlo s vysokým představitelem Islámského džihádu, který je zodpovědný za smrt izraelských vojáků a civilistů," sdělila mluvčí izraelské armády. "Tento prominentní terorista plánoval další podobné atentáty v blízké budoucnosti," dodala. Kromě Hámida je mezi pěti mrtvými i další člen Islámského džihádu, oznámily palestinské nemocniční zdroje. Dvanáct lidí bylo podle nich zraněno.

Podle agentury Reuter¨s vypálily helikoptéry dvě rakety, které zasáhly automobil projíždějící čtvrtí Šajch Radván, jež je baštou radikálních stoupenců hnutí Hamás a Islámský džihád. Místní obyvatelé vypověděli, že dva vrtulníky Apache vypálily dvě střely na bílé vozidlo značky Subaru na cestě mezi městem Gaza a uprchlickým táborem Džabálija.

Ráno zabili palestinského ozbrojence

Izraelští vojáci dnes ráno rovněž zastřelili palestinského ozbrojence, který se s výbušninami zavěšenými na těle plížil k židovské osadě Ganej Tal v pásmu Gazy. Dvaadvacetiletého muže identifikovala jako svého člena organizace Islámský džihád.

Reklama

Související témata:

Související články

Izraelci třikrát udeřili v Gaze

Izraelské bitevní letouny v pondělí zaútočily třikrát na cíle v palestinské Gaze a pásmu Gazy. Bilance útoků jsou tři mrtví a 23 raněných, včetně dvou dětí...

Výběr článků

Načítám