Hlavní obsah

Arafatovo tělo se vrací přes Káhiru domů

– PAŘÍŽ

Z nemocnice u Paříže vzlétl ve čtvrtek vpodvečer vojenský vrtulník s tělem Jásira Arafata. Nebožtík bude přepraven armádním speciálem z vojenského letiště Villacoublay do Káhiry, kde se s ním v pátek uskuteční poslední rozloučení. Palestinský vůdce bude pohřben v Ramalláhu, a to v rozporu s tradicí Koránu. Jeho ostatky budou totiž uloženy do betonové rakve.

Foto: město Dobruška (archiv)

Zásah hasičů v jídelně Sodexho v Dobrušce.

Článek

Arafatova rakev se vydá na cestu do Káhiry ve speciálním vojenském nákladním letadle, jež odstartuje z armádního letiště Villacoublay.

Pohřební obřad byl sloužen ještě v nemocnici. Blízcí nebožtíka omyli čistou vodou a následně zabalili do bílé bavlněné látky.

Smuteční písně Arafatovi zazpívalo také více než tisíc jeho příznivců, kteří se shromáždili před zdravotním zařízením. Žalozpěvy zesílily v momentě, kdy se vrtulník se zesnulým odlepil ze země.

Třináct dnů a loučení na letišti

Před odletem z Francie se konalo krátké rozloučení i na letišti Villacoublay.

Své symbolické sbohem tam přišli vyjádřit mrtvému jeho manželka Suha, francouzský ministr zahraničí Jean-Pierre Raffarin a palestinský ministr zahraničí Nabil Šás.

SMRT JÁSIRA ARAFATA

Arafat strávil ve vojenské nemocnici Percy u Paříže celkem třináct dní. Byl tam převezen 29. října poté, co se v Ramalláhu neúspěšně léčil s bolestmi břicha.

Sen o Jeruzalému může být splněn

Po smutečním obřadu v Káhiře bude tělo letadlem převezeno do Ramalláhu.

Betonová rakev bude vložena do země přivezené z východní části Jeruzaléma anektovaného Izraelem.

Právě tam chtěl být Arafat pohřben. V budoucnosti by se mu mohlo jeho přání splnit, ustoupí-li Tel Aviv. Proto jsou také ostatky v rozporu s muslimskými zvyky vloženy do rakve.

Korán určuje vložit nebožíka pouze do země, a to zabaleného do bílé bavlněné látky, ležícího na pravém boku s tváří k Mekce.

Reklama

Výběr článků

Načítám