Hlavní obsah

Antiglobalisté se chystají rozbít jednání WTO

Novinky, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANCÚN

Východomexické letovisko Cancún se změnilo na nedobytnou pevnost. V azurových vodách kotví dvě mexické válečné fregaty, kolem konferenčního komplexu v tzv. hotelové zóně vyrostly policejní barikády a zmizelo všechno, co by mohli antiglobalisté použít k útoku na delegáty, zmaření klíčového jednání Světové obchodní organizace (WTO). To začíná ve středu

Foto: archiv ČR Brno

Siesta s moderátory i posluchači ve studiu Českého rozhlasu Brno měla úspěch.

Článek

"Celý týden se domlouváme, jak toho dosáhnout," říká ve stanovém táboru aktivistů Jessica Pupovacová. "Někteří se ale ještě bojí mexické policie," přiznává Američanka z organizace Rights Action.

V Cancúnu se očekává na 15 tisíc demonstrantů, některá média ale hovoří o 200 tisících. "Pomlouvají nás, píší, že prý máme zbraně a výbušniny," říká aktivistka Lisa, jež o sobě prozradila jen tolik, že je tu s organizací Rant a je z Kalifornie.

Výhodná poloha, pro aktivisty

Ačkoliv proti nim stojí policejní jednotky posílené o armádu, mají antiglobalisté na své straně několik výhod. Předně Mexiko je pro Američany i Evropany mnohem dosažitelnější než poslední izolovaná místa, kde WTO zasedala.

Další výhodou je samotný stav agendy - mezi členskými zeměmi existují výrazné rozpory a reálná možnost, že se nenajde kompromis mezi vyspělými a rozvojovými zeměmi, hrozí krachem celého kola jednání, jež začalo přede dvěma lety v Dohá. Brazílie, Indie a Čína například odmítají dosavadní program cancúnského jednání s tím, že tam prakticky není obsaženo nic ze slibované "rozvojové agendy".

Třetí výhodou pro antiglobalisty je silný odpor k válce v Iráku, který dosud roztříštěné hnutí spojuje. Ačkoliv téměř každé hnutí má své vlastní metody a dílčí cíle, dnes se většina shoduje v tom, že "všech pout a omezení zbavený kapitalismus" děsivě prohlubuje existující propast mezi bohatými a chudými. "Zmrazení, které aktivitám antiglobalistického hnutí přineslo 11. září, už je minulostí," vysvětluje Jason Mark. V Cancúnu už je několik dní.

Protesty vypuknou v úterý

"Až sem mě přivedlo protiválečné hnutí," vysvětluje Delight Stone z Oregonu. "Lobbysté velkých korporací ovlivňují politiky a tlačí je k velmi nákladným opatřením, jak čelit výzvám budoucnosti," dodává. "Zaplatit to ale budou muset obyčejní lidé. Jen ještě nevíme, co to bude stát."

Na informace o akcích jsou antiglobalisté skoupí. Zatím funguje jejich "ekovesnice" přímo proti supermarketu Wal-Mart. V sobotu se pokusili zaplavit aquapark a protestovali proti nedávno uskutečněnému kontroverznímu dovozu třicítky delfínů z tichomořských Šalomounových ostrovů. Zítra (v úterý), kdy už v předvečer konference budou v Cancúnu jak delegáti, tak všichni demonstranti, mají začít vlastní protesty. Podle agentury AP však nedojde k ničemu - z města Cancún, kde antiglobalisté smějí tábořit, vede na písečnou kosu s konferenčním centrem a hotely jediná silnice. Dobře hlídaná.

Reklama

Výběr článků

Načítám