Hlavní obsah

Anděl smrti přiznal čtyři ze sedmi vražd

Novinky, Petra Timoumoivá (Paříž)
PAŘÍŽ

Před trestním tribunálem ve Versailles u Paříže začal v pondělí proces s 33letou bývalou zdravotní sestrou Christine Malevrovou, která čelí obvinění z vraždy sedmi pacientů. Žena se brání tvrzením, že jen ze soucitu dopomohla několika nevyléčitelně nemocným lidem k milosrdné smrti.

Foto: Jiří Šafránek

Slavnostní předání cen na přehlídce Kafka 2010.

Článek

Malevrová, která si za své počínání vysloužila přezdívky "anděl smrti" či "černá vdova", je první pracovnicí francouzského zdravotnictví postavenou před soud kvůli napomáhání ke smrti.

Malevrová přiznala čtyři vraždy

V soudní síní přeplněné novináři a fotografy setrvala bez jediného komentáře, přičemž jen ztěží skrývala pláč. V minulosti prostřednictvím své knihy Moje vyznání přiznala, že v letech 1997 až 1998 v nemocnici v Mantes-la-Jolie podala smrtící injekci třem pacientům nacházejícím se v konečné fázi života. Čtvrtou oběť považuje za nešťastnou náhodu a ostatní případy milosrdné smrti popřela.

Ráda se účastnila pohřbů

K eutanázii údajně přistoupila výslovně na přání zoufalých pacientů. Obžaloba ale její tvrzení jednoznačně vyvrací a označuje obviněnou za "sériového vraha". Také pozůstalí obětí jsou přesvědčeni, že Malevrová jednala na vlastní pěst. "Takový člověk se neměl nikdy ve zdravotnictví objevit," prohlásil advokát rodin pozůstalých Olivier Morice.

Malevrová si přitom s pacienty rozuměla, ale její bývalí kolegové tvrdí, že to se svou náklonností očividně přeháněla a nechávala se unášet praktikami, které jsou pro lékařské prostředí velmi neobvyklé. S jedním pacientem postiženým sklerózou a upoutaným na invalidní vozík dokonce udržovala vážný vztah a s oblibou se prý zúčastňovala pohřbů zemřelých pacientů.

V dospívání prošla řadou psychických problémů, údajně se nikdy nesmířila se svou obezitou. Odborníci se domnívají, že se snadno nechávala fascinovat nemocí a smrtí a ve vztahu k pacientům vyhledávala pocit moci a nadřazenosti.

Pozůstalí doufají v doživotní trest

Případ Malevrové, která se v médiích prosadila jako průkopnice bojující za uznání práva na milosrdnou smrt, vyvolal na veřejnosti i mezi zákonodárci vlnu diskusí. Nynější politická reprezentace, jak nedávno potvrdil ministr zdravotnictví Jean-Francois Mattéi, se ale zdá být jednotná - eutanázii rozhodně odmítá.

Proces s Malevrovou potrvá do konce ledna a obviněné hrozí doživotní vězení. Právě v takový verdikt doufají pozůstalí. "Nižší trest pro nás bude jen další těžkou ránou," prohlásil syn jedné z obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám