Hlavní obsah

Američtí vojáci v Kuvajtu znovu pod palbou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUVAJT

Neznámí ozbrojenci v sobotu spustili palbu na konvoj amerických vojáků, který projížděl po dálnici v poušti jižně od kuvajtské metropole. Jak oznámil americký vojenský mluvčí, nikdo nebyl při incidentu zraněn.

Foto: Daniel Kamenár

Během vyklízecích prací na zámecké půdě.

Článek

"Střely vycházely z vozu, který projížděl" po silnici. Není zcela jisté, že mířily na konvoj, upozornil mluvčí David Dismukes. Jiné podrobnosti zatím nejsou k dispozici.

Útoky narůstají

V úterý za podobných okolností kuvajtský extremista zastřelil amerického civilního pracovníka z vojenského tábora Dauhá, hlavní základny americké armády v Kuvajtu. Američanův kolega byl zraněn. Vrah je stoupenec teroristické sítě Al-Káida.

Američtí vojáci se stali terčem takovýchto útoků i v loňském roce. Několik jich bylo zabito, další utrpěli zranění.

V Kuvajtu žije asi 8000 amerických civilistů a další tisíce vojáků, kteří jsou zde shromažďováni v očekávání invaze do Iráku. Přestože USA stály v čele sil, které v roce 1991 osvobodily Kuvajt od irácké okupace, všeobecně v arabském světě včetně části kuvajtské společnosti převládají protiamerické nálady. Za příčinu jsou označovány kampaň USA proti terorismu a kladný postoj Washingtonu k Izraeli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám