Hlavní obsah

Američtí stratégové vyrazili do Kataru

Novinky, Rostislav Matulík, BBC, ČTK
DAUHÁ

Z velitelství ve floridské Tampě na základnu as-Sadžlíja v Kataru zahájili ve středu přesun američtí vojenští plánovači, kteří pro případ invaze do Iráku potřebují být co nejblíže akci. Informoval o tom vysoký zdroj Pentagonu, který si nepřál být jmenován. Ačkoli vojenští činitelé zdůrazňují, že tento krok neznamená zvýšení hrozby či nevyhnutelnosti konfliktu, připouštějí, že jde o velmi významný krok ve válečných přípravách.

Foto: Jan Michna

Logo CTC

Článek

Pouštní tábor v as-Sadžlíji nedaleko katarské metropole Dauhá má být plně zprovozněn ještě před koncem ledna. V obrovských opuštěných halách bylo zřízeno špičkové moderní velitelství, kam by se v prvních dnech války osobně přesunul náčelník amerického generálního štábu Tommy Franks. Zatímco loňskou kampaň v Afghánistánu řídil Franks z Floridy, v případě konfliktu s Irákem považuje Pentagon za nezbytné, aby byl co nejblíže akci.

Stratégové Ústředního velitelství absolvovali v Kataru loni v prosinci týdenní cvičení s počítačovými simulátory, na nichž zkoumali možné varianty válečného konfliktu. "Počítačových manévrů" se účastnil také Franks. Návrat stratégů zapadá do kontextu zvyšování americké vojenské přítomnosti v oblasti Perského zálivu, kde má být během několika týdnů dislokováno 100 tisíc vojáků.

Británie váhá

Rovněž Británie ve středu potvrdila další posily pro bojové nasazení proti Iráku. Jde o 14 stíhaček, které doplní flotilu celkem 14 lodí odplouvajících do oblasti v sobotu. Ačkoli celkově se hovoří o největších britských námořních expedičních silách od falklandské války, definitivní rozhodnutí o akci dosud nepadlo. Mezi diplomaty v Londýně se naopak mluví o tom, že i Američané se nyní začali přiklánět k potřebě mít druhou rezoluci Rady bezpečnosti před tím, než by začal útok proti Iráku. O nejednotnosti na nejvyšších britských místech svědčí také úterní názorový střet mezi ministry obrany a zahraničí Geoffem Hoonem a Jackem Strawem, při němž si šéf diplomacie vysloužil ostré napomenutí za výrok, že válka s Irákem není nevyhnutelná a šance na vypuknutí konfliktu se v poslední době dokonce snížily.

OSN: humanitární krize postihne půl milionu lidí

Případná válka proti Iráku způsobí velké hmotné škody a zvláštní humanitární péči bude potřebovat asi 500 tisíc přímých a nepřímých obětí. Uvedli to autoři důvěrné zprávy OSN, ze které citoval francouzský deník Le Monde. Pracovní skupina OSN pro následky konfliktu s Irákem usoudila, že by boje vážně poškodily elektrické vedení, což by mělo i neblahý dopad na čerpání vody. Bylo by třeba dovážet pitnou vodu pro 39 procent iráckých obyvatel. V zemi přitom není rozvinutá železniční doprava a mosty by byly zničeny. Pohyb mezi západem a východem Iráku by tak byl velmi omezen. Produkce a vývozy irácké ropy by se v případě konfliktu zastavily a ropné rezervy by byly značně poškozeny. Irák má přitom zásoby léků na maximálně čtyři měsíce, citoval z prosincové zprávy Le Monde s tím, že oficiální zdroj OSN potvrdil autentičnost dokumentu, který začátkem týdne zveřejnila na internetu skupina britských odpůrců války proti Iráku.

Reklama

Související témata:

Související články

Chirac vzkázal vojákům: buďte připraveni

Francouzský prezident Jacques Chirac vyzval v úterý vojáky své země, aby počítali s účastí v možné vojenské akci proti Iráku. Během tradičního přijetí...

Blair hájil svazek Británie s USA

Setrvat v roli nejtěsnějšího spojence USA v nynější krizi kolem Iráku a v boji proti terorismu přislíbil včera v Londýně v projevu k 152 britským diplomatům...

Bush může nařídit útok v únoru

Vojenské přípravy k útoku na Irák pokračují. Přesuny amerických sil do Zálivu umožní prezidentovi George W. Bushovi nařídit útok v únoru. S odvoláním na...

Výběr článků

Načítám