Hlavní obsah

Americký voják zastřelil v Iráku maďarského řidiče

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Americký voják zastřelil na základně u iráckého města Tadž maďarského řidiče. Jak informovala agentura MTI, případ se stal 26. března. Firma TOIFOR, pro kterou řidič jezdil, to však oznámila až v pondělí poté, co byl americký voják obviněn.

Foto: Bassim Shati , Reuters

Američtí vojáci v Iráku

Článek

Podle agentur se jedná o 25letého Carla Stovalla. Kulka vystřelená Stovallem trefila maďarského řidiče přímo do hlavy. Mluvčí firmy TOIFOR Maďarsko Andrea Heldová konstatovala, že vůz byl řádně označen. "O nešťastné události jsme okamžitě informovali rodinu a ministerstvo zahraničních věcí," dodala Heldová.

Podle maďarského tisku se obětí střelby stal Tibor Bogdán ve věku 30 až 35 let, který bydlel v maďarské obci Nagyrada na jihozápadě země. Loni strávil muž v Iráku půl roku a po návratu domů koupil dům. Do Iráku se údajně vrátil v únoru 2009, aby vydělal ještě na rekonstrukci domu. Bogdán byl rozvedený, má šestiletého syna.

Společnost TOIFOR přišla v Iráku o maďarského řidiče také v roce 2003. Američtí vojáci tehdy na kontrolním stanovišti zastřelili maďarského občana Pétera Varga-Balázse.

Stovall byl příslušníkem mechanizované jednotky ze základny Fort Hood v Texasu. Obviněn byl v sobotu. Podrobnosti k případu americká armáda neuvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám