Hlavní obsah

Americký tankista chtěl být špiónem al-Kajdá - odsoudili ho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEATTLE

Americký vojenský soud na základně Port Lewis ve čtvrtek uznal vinným amerického vojáka Ryana G. Andersona ze špionáže pro mezinárodní teroristickou síť al-Kajdá. "Byl uznán vinným ze všech obvinění," oznámil mluvčí soudu Joe Hitt.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

Tankista Ryan G. Anderson, jehož 81. obrněná brigáda se nyní nachází v Iráku,byl v únoru obviněn, že se pokoušel al-Kajdá předávat informace o síle a taktice americké armády. S teroristy se údajně dostal do kontaktu prostřednictvím diskusního fóra na internetu. Z teroristů, s nimiž se nakonec setkal, se však vyklubali maskovaní federální agenti, kteří ho zatkli ještě předtím, než byla jeho jednotka vyslána do Iráku. Jeho zatčení bylo výsledkem společného pátrání americké armády, ministerstva spravedlnosti a Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

Podle soudního mluvčího lze obvinění proti Andersonovi klasifikovat jako pokus o zradu. Sedmadvacetiletý Anderson, který konvertoval k islámu, by mohl být odsouzen až k doživotnímu vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám