Hlavní obsah

Americký člen al-Kajdá: čekejte ještě strašnější útoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká televizní síť ABC odvysílala ve čtvrtek večer několik částí z videozáznamu, který hrozí Spojeným státům novou vlnou teroristických útoků horších než v roce 2001. Ty lze očekávat "každou chvíli", varoval v záznamu zahalený muž, který o sobě tvrdil, že je americkým členem organizace al-Kajdá. Identifikoval se jako Američan Ásám.

Foto: internet

Při útocích 11. září 2001 zemřely tisíce lidí.

Článek

Útoky z 11. září 2001 "byly jen první salvou globální války proti Americe," tvrdil Ásam, který označoval Američany za své "bývalé spoluobčany": "Jste vinní, vinní, vinní, stejně jako Bush a Cheney. Jste stejně vinní jako Rumsfeld, Ashcroft a Powell."

"Rozsah a krutost toho, co k vám přijde, vám dá naprosto zapomenout na 11. září... Po desetiletích americké tyranie a útlaku je teď řada na vás, abyste umírali. Americké ulice se změní v řeky krve jako odplata za každou kapku krve obětí Američanů," prohlašoval.

Lingvisté se shodli, že anglicky se muž naučil v dětství, ale angličtina jeho rodný jazyk není.

CIA je přesvědčena o pravosti

Ještě před odvysíláním úryvků z videozáznamu televize oznámila, že nahrávku poskytla Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) a Ústřední zpravodajské službě (CIA), aby prověřily pravost záznamu.

"Představitelé amerických zpravodajských služeb nám sdělili, že kazeta, kterou máme už několik dní, je zřejmě dílem nějaké organizace napojené na al-Kajdá," oznámil moderátor pořadu. Ještě ve středu odmítala ABC záznam odvysílat, pokud nebude potvrzena jeho věrohodnost.

Nejmenovaný mluvčí CIA řekl ABC, že se zdá, že záznam vyrobila al-Kajdá, protože vykazuje stejné znaky jako předcházející videosnímky, které tato islámská teroristická síť již zveřejnila při jiných příležitostech. 

ABC také sdělila, že videozáznam získala nákupem od zdroje, který je znám kontakty s al-Kajdá i se svrženým afghánským hnutím Tálibán. Zdroj pochází údajně z Pákistánu. Televize zaplatila pouze 500 dolarů za dopravu kazety do USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám