Hlavní obsah

Americký bombardér B-1 zaútočil na irácké radary

Novinky, Novinky, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/LONDÝN

Spojené státy nasadily do hlídkových letů nad Irákem, které spolu s americkými stroji vykonávají britská letadla, strategický bombardér B-1 a tento letoun v pátek zaútočil na dva irácké radary severně od Bagdádu. Oznámili to američtí vojenští činitelé. Krom toho se v dnešním britském tisku objevily informace o válečných plánech spojenců v Iráku.

Foto: Jana Pavlová

www.legruti.cz

Článek

Útok byl jedním z řady podobných, které podnikají americké a britské letouny. Dosud je však prováděly stíhací stroje.

Bombardér B-1 je páteří amerického strategického letectva, je s to nést až 84 bomb, každou o hmotnosti 225 kilogramů.

Američtí vojenští činitelé uvedli, že útok následoval poté, co Iráčané přemístili do bezletové zóny jižního Iráku radarový systém, který ohrožoval hlídkující letouny. Podle nich to byl od ledna už 34. takovýto útok.

Jeden činitel sdělil, že zasáhl bombardér B-1B Lancer. Tento stroj dokáže překročit rychlost zvuku a je vybaven aktivní i pasivní elektronickou ochranou. Je používán jako létající základna pro odpalování střel s plochou dráhou letu.Nad území nepřítele proniká vysokou rychlostí ve velmi malé výšce (kolem 60 metrů). Má čtyřčlennou posádku. Poprvé byl nasazen v roce 1998 při operaci Pouštní liška vedené proti Iráku.

USA a Británie jednostranně vyhlásily po porážce Iráku v roce 1991, kdy irácká armáda zaútočila na sousední Kuvajt, bezletové zóny nad jižním a severním Irákem. Bagdád tyto zóny neuznává.

Irácké vedení označuje spojenecké útoky za útoky proti civilním cílům. Naopak druhá strana je deklaruje jako legitimní zásahy proti výlučně vojenským pozicím irácké armády.

Válka ve dvou fázích?

Podle údajů ČTK, dnešní britský tisk píše o tom, že Britové a Američané plánují útok na Irák ve dvou fázích. Přestávka v boji má podle dnešního listu The Daily Telegraph dát Iráčanům možnost, aby svrhli prezidenta Saddáma Husajna.

Spojenečtí generálové očekávají na jihu Iráku jen malý odpor a nebudou spěchat do bitvy v ulicích Bagdádu, píše zpravodaj listu z Kuvajtu.

Jednotky dostaly rozkaz, že se musejí ze všech sil snažit omezit jak vojenské ztráty, tak poškození civilní infrastruktury, aby byly Iráčany přijaty jako osvoboditelé, ne jako nepřátelé.

Rozhodné vítězství zpočátku má zvýšit tlak na lidi v okolí Saddáma Husajna, aby ho vydali a odvrátili tím útok na hlavní město.

Dvě varianty případné války

List naznačuje, že generálové se připravují na "lehkou" i "těžkou" variantu války. Snahou bude uplatnit variantu lehkou, aby mohli předat Irák zpět nové vládě jako "v podstatě fungující zemi". Proto se počítá i s tím, že velitelé budou mít možnost sjednávat místní příměří.

Podle listu se jedna část plánování zaměřuje na postupné zvyšování tlaku na kliku kolem Saddáma Husajna, aby se tito lidé přesvědčili, že je v jejich osobním zájmu obrátit se proti prezidentovi.

Předpokládá se, že se irácký ozbrojený odpor bude zvyšovat s tím, jak se spojenecké jednotky budou blížit k Bagdádu. Před jeho branami se hodlají na nějaký čas zastavit. Jednak nechtějí padnout do připravené pasti a jednak chtějí dát prostor na převrat.

Další postup vůči Iráku bude předmětem jednání amerického prezidenta George Bushe, premiéra velké Británie Tohyho Blaira a španělského premiéra Josého Aznara, které proběhne zítra na Azorských ostrovech.

Reklama

Související témata:

Související články

Irák pečlivě schoval tanky, tvrdí dezertér

Irácká armáda je přesvědčena, že odolá rozsáhlému bombardování ze strany USA, protože schovala velké množství vojenského vybavení v civilních oblastech....

Výběr článků

Načítám