Hlavní obsah

Americký advokát zadržen v souvislosti s atentáty v Madridu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PORTLAND

Americký advokát Brandon Mayfield z oregonského Portlandu byl ve čtvrtek zadržen v souvislosti s teroristickými útoky ve vlacích v Madridu, při nichž přišlo 11. 3. o život 191 lidí. Podle televize CNN byly otisky prstů sedmatřicetiletého Mayfielda objeveny na plastikové tašce, ve které byl materiál související s bombami použitými při atentátech.

Foto: Adéla Polehňová

Den pro rodinu v roce 2014

Článek

Materiál v tašce nebyl specifikován. Mluvčí FBI v Portlandu uvedla, že agenti přivedli dva hledané, ale neuvedla žádné podrobnosti.

Sedmatřicetiletý Mayfield je podle informace listu Newsweek zadržován jako "důležitý svědek", a proto může být držen v tajné vazbě, aniž by proti němu bylo vzneseno formální obvinění. 

Bratr zatčeného Kent Mayfield potvrdil advokátovo zatčení  a vyjádřil domněnku, že se agenti FBI "napíchli" na jeho telefonní linku. "Mohu skálopevně přísahat, že můj bratr nebyl nijak spojen s teroristickými útoky," řekl Kent Mayfield agentuře Reuters. Vylíčil rovněž, jak pracovníci FBI vtrhli do domu jeho bratra, který má tři děti, a odnesli odtud počítač s vybavením a kreditní karty jeho manželky. "Zůstal jí jen řidičský průkaz," prohlásil Kent Mayfield.

Advokát hájil Portlandskou sedmičku

Advokát údajně přestoupil na muslimskou víru a jeho žena nosí muslimský šat. Loni obhajoval jednoho z tzv. Portlandské sedmičky, ze skupiny muslimů, kteří se pokusili odjet do Afghánistánu a přidat se organizaci al-Kajdá. Údajně chtěli bojovat proti USA. Šest z nich bylo odsouzeno. 

V souvislosti s atentáty v Madridu už bylo zatčeno 13 Maročanů, Syřan a jeden Španěl. Sedm teroristů přišlo o život počátkem dubna při policejní razii na madridském předměstí Leganés.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám