Hlavní obsah

Americká sonda Spirit míří na Mars

Novinky, ČTK, NASA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká sonda Spirit vzlétla v úterý večer z vesmírného střediska na floridském Mysu Canaveral k Marsu. Sonda přepravuje na "rudou" planetu mobilní robot Mars Exploration Rover (MER-A). Předchozí starty plánované na neděli a poté pondělí byly odloženy kvůli nebezpečí bouřek. V úterý již meteorologická předpověď dávala 70procentní naději na hladký průběh startu.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Cvičení lezců na mostě.

Článek

Trysky nosné rakety Delta II se zažehly v 19:58 SELČ, informovaly agentury. Na Spirit nyní čeká pouť dlouhá sedm měsíců, během nich musí překonat vzdálenost asi 500 miliónů kilometrů. Dopad na Mars je plánován na 4. ledna 2004 15 stupňů jižně od tamějšího rovníku.

Spirit (Duch) má již 25. června následovat její dvojče Opportunity (Příležitost) s identickým robotem MER-B na palubě. Obě pojízdné šestikolové sondy by měly na Mars dorazit začátkem příštího roku. Opportunity má dosednout 25. ledna dva stupně jižně od rovníku.

Roboty budou šetřit možnosti života

Spirit přistane do kráteru Gusev, místa s důkazy někdejšího výskytu vody, a provede jeho výzkum. Robot provede testy hornin a půdy, které by měly přinést odpověď na otázku, zda by oblast mohla být příhodná pro život. Opportunity prozkoumá oblast Meridiani Planum, která je bohatá na kysličníky železa.

Podle NASA má mise trvat tři měsíce, nelze ale vyloučit, že by se mohla prodloužit. Roboty by měly po dosednutí na Mars urazit každý tamější den, který je o něco delší než den pozemský, po povrchu planety asi 40 metrů.

Mars přitahuje pozornost vědců

Již předcházející mise prokázaly přítomnost vody na Marsu, nyní vědci chtějí zjistit, jak dlouho se tam voda vyskytuje a v jakém množství. Badatelé věří, že voda může dokazovat, že kdysi na Marsu existoval život, píše agentura Reuters.

NASA musel získat na realizaci tohoto projektu zhruba 800 miliónů dolarů.

Ne všechny předcházející mise na Mars byly úspěšné. K této planetě dorazilo jen 12 ze 30 sond a jen tři z devíti pokusů skončily dosednutím na povrch Marsu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám