Hlavní obsah

Američany zprostili po 27 letech viny, za mřížemi byli zbytečně

Jednačtyřicetiletý John Bunn a čtyřiačtyřicetiletý Rosean Hargrave byli v roce 1991 obviněni z vraždy muže v newyorském Brooklynu, kterou nikdy nespáchali. Bunn si odseděl 17 let a Hargrave ještě o sedm let více. Nyní, po dlouhých 27 letech, se jim svá jména konečně podařilo očistit, informoval server New York Post.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bunnovi bylo 14 let, když byl společně s tehdy sedmnáctiletým Hargravem obviněn z vraždy druhého stupně. Bunn byl podmínečně propuštěn v roce 2009, Hargrave o šest let později. Na očištění svých jmen si však museli počkat až do tohoto týdne.

Když soudkyně v úterý oznámila, že je Bunn zproštěn viny, rozplakal se a jako projev vděku ji chytil za ruce. „Chci vám poděkovat, vaše ctihodnosti, protože jsem 27 let bojoval za svůj život,“ řekl.

„Bylo vám jen 14 let. Tohle už se nikdy nesmí opakovat,“ sdělila podle listu NY Daily News soudkyně ShawnDya Simpsonová.

Dojetí se neubránil ani Hargrave. „Byly časy, kdy jsem viděl smrt - až tak ohavně mě dozorci mlátili za čin, který jsem nespáchal,“ svěřil se se slzami v očích Hargrave novinářům.

Dvojice byla podle New York Postu odsouzena na základě falešných důkazů nyní již vysloužilého zkompromitovaného detektiva Louise Scarcellaa, jehož případy se v posledních letech začaly znovu vyšetřovat.

V USA se v posledních dnech nejedná o výjimečný případ. V pondělí vyšel po 18 letech z vězení David Robinson, který byl nespravedlivě odsouzen na doživotí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám