Hlavní obsah

Američané stále vězní na Guantánamu děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Na vojenské základně Guantánamo na Kubě jsou stále zadržovány mezi zajatci z války v Afghánistánu tři děti. Podle odhadu lékařů je chlapcům 13 až 15 let. Spojené státy údajně o jejich propuštění nadále neuvažují. Uvedl to v pátek pro tiskovou agenturu Reuters nejmenovaný zdroj z Pentagonu.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

"V médiích se hodně spekulovalo o tom, že tito mladiství budou přesunuti jinam. Zůstává však u dohadů," řekl představitel na dotaz, zda se plánuje propuštění nebo přesunutí zadržovaných dětí.

Chlapci se prý učí číst

Zdroj doplnil, že chlapci jsou považováni za "nepřátelské bojovníky", podobně jako na 660 mužů zadržených v táboře.

Propuštění dětí už v září 2003 neoficiálně přislíbil velitel základny Geoffrey Miller. V posledních dnech ale Pentagon tuto možnost popřel s tím, že se o tom zatím neuvažuje. Zlepšily se alespoň podmínky jejich internace.

Chlapci jsou drženi odděleně od ostatních zajatců v nově zařízeném domě. Mají velkou ložnici, kuchyň a místnost, kde se učí. "Jsou vyučováni ve svém jazyce a učí se číst a matematiku," řekl zdroj Reuters. K dispozici mají údajně také dvůr, kde hrají fotbal a volejbal.

Bez práv a jistoty

Jo Beckerová, vedoucí oddělení pro práva dětí v organizaci Human Rights Watch, však připomněla, že na základně jsou zadržováni také adolescenti ve věku 16 až 18 let. S nimi je zacházeno jako s dospělými a žádné výsady, ani úlevy nemají.

Zástupci Pentagonu již dříve popisovali zadržené děti a dospívající jako bojovníky, kteří jsou na svůj věk "velmi, velmi nebezpeční" a kteří "prohlásili, že zabíjeli a budou zabíjet znovu".

USA vězní na Guantánamu stovky mužů od září 2001, jimž nepřiznaly práva vyplývající z ženevské konvence o nakládání s válečnými zajatci. Několik zadržených bylo již v tichosti propuštěno a odletěli zpět domů, nejčastěji do Pákistánu a Afghánistánu.

Podmínky v internačním táboře v minulosti odsoudil veřejně mj. Červený kříž. Organizace poukázala na skutečnost, že zadržení sice fyzicky nestrádají, ale jsou vystaveni silnému psychickému tlaku. Tomu odpovídá i vysoký počet sebevražd. Podle neoficiálních údajů si tam pokusilo vzít život už přes dvacet vězňů.

Reklama

Související články

USA zatkly tlumočníka z Guantánama

V rámci vyšetřování na americké základně Guantánamo na Kubě, kde jsou vězněni členi teroristické sítě al-Kajdá, byl zadržen příslušník leteckých sil USA....

Výběr článků

Načítám