Hlavní obsah

Američané si opět mohou koupit samopal, v Kalifornii ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Od pondělí si ve většině států USA mohou občané koupit poloautomatické zbraně. Po deseti letech skončila platnost zákona, který zakazoval prodej 19 vybraných typů těchto zbraní. Kongres ho neprodloužil. V Kalifornii naopak zákon zpřísnili. Guvernér Arnold Schwarzenegger podepsal zákon, který zakazuje také v prodej velkorážných zbraní.

Foto: Ondřej Trojek

Vlídný písničkář zahraje na podporu Salesiánů

Článek

Kalifornie tak ještě posílila omezení na prodej zbraní, protože zákon zakazující prodej poloautomatických zbraní zůstává v platnosti. Byl tam přijat dříve než federální, už v roce 1989. Podobný zákon platí na Havaji, v Massachusetts a v New Yorku.

"Kalifornie znovu potvrdila, že je vůdčím státem v prevenci násilí," uvedl Tom Diaz ze Střediska pro politiku násilí se sídlem ve Washingtonu. Toto rozhodnutí "chrání policii a obyvatelstvo a brzdí terorismus. Očekáváme, že další státy, a případně Kongres USA, budou následovat tohoto příkladu," dodal.

Kongres platnost zákona neprodloužil

V pondělí totiž přestal v USA po deseti letech platit federální zákon zakazující prodej 19 druhů poloautomatických útočných zbraní, protože jeho platnost neprodloužil republikány ovládaný Kongres.

Senát sice letos prodloužení zákona odhlasoval, ale to bylo součástí širšího balíku zákonů o kontrole zbraní, který byl posléze poražen ve Sněmovně reprezentantů, v níž republikánská většina hlasování o obnovení zákazu nepřipustila.

Mezi zakázanými zbraněmi byl například známý kalašnikov AK-47 či civilní verze americké vojenské pušky M16 označovaná AR 15.

Kerry kritizuje Bushe

Prezidenta George Bushe za to stihla tvrdá kritika především ze strany demokratického kandidáta na amerického prezidenta Johna Kerryho: "George Bush usnadnil práci teroristům a ztížil práci americkým policejním důstojníkům, což je prostě chyba. Dal přednost mocným přátelům s kontakty (na zbrojařské firmy) před policejními důstojníky a rodinami, kterým slíbil ochranu."

Policejní šéfové si stěžovali, že se s těmito zbraněmi se budou potýkat především oni, neboť je použijí zločinci a kriminalita vzroste.

Bush se vymlouvá

George Bush se hájil tím, že nechtěl vyvolávat nátlak na Kongres.

Platnost zákona nebyla prodloužena, přestože jej podle anket podporovaly dvě třetiny Američanů.

Před vypršením zákona v emotivním vystoupení Kerry dále řekl: "Zítra poprvé po deseti letech zabiják nebo terorista, který přijde do obchodu a bude chtít AK-47nebo jinou vojenskou zbraň, uslyší jediné slovo - jistě."

Mluvčí Bílého domu Scott McClellan to označil za další nepravdivý útok. Již předním mocná lobbystická organizace Národní sdružení držitelů zbraní, které velmi bojovala za zrušení zákazu, napadlo Kerryho, že je ze všech kandidátů na amerického prezidenta v historii nejvíce zaměřen proti zbraním. Kerry má ve volebním programu restrikci prodeje zbraní.

V Americe připadá na jednoho obyvatele téměř jedna zbraň.

Zákaz prodeje vybraných útočných zbraní byl zaveden v roce 1994 za vlády demokrata Billa Clintona po sérii útoků v amerických školách a restauracích.

Anketa

Jaký je zákon regulující prodej střelných zbraní v České republice?
Příliš benevolentní
26,8 %
Dobrý
31,6 %
Příliš přísný
41,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 250 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám