Hlavní obsah

Američané posílají do Zálivu dalších 60 tisíc vojáků

Novinky, Lenka Hloušková, BBC, CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Dalších 60 tisíc vojáků přesune americká armáda v nejbližších dnech do Perského zálivu. Nové posily zvýší počet vojáků v oblasti na 310 tisíc. V současnosti jich tu pobývá na 250 tisíc a až na 35 tisíc lidí připravujících zázemí k operaci se nacházejí všichni v okruhu iráckých hranic.

Foto: Hynek Mojžíš

Úřad připravil pro své seniory zájezdy například do Litoměřic, Velhartic, Františkových Lázní, Zvíkova, Kutné Hory nebo na Kleť.

Článek

Povolaní k akci v podobě přímého rozkazu "následujte jednotku" dostali muži a ženy v pondělí, vše ale úzké vedení Pentagonu schválilo už v pátek. V pondělí dorazily ze Spojených států do Londýna také bombardéry B-52, jež mají v konfliktu s Irákem patřit k rozhodujícím složkám vzdušného útoku. K přesunům dochází rovněž v Německu, kde se dalo do pohybu mezi 15 - 17 tisíci vojáky z amerických základen vybavených tanky a nezbytnou technikou. Největší manévry zaznamenal zatím Wiesbaden v Hesensku.

Navýšení sil v Perském zálivu má Američanům umožnit hladký útok ze vzduchu, země a moře. Vrásky na čele zatím přidělává Bílému domu vedle Francie a Německa zejména Turecko, které se jako spojenec ukázalo v případě rozmístění vojáků na svém území  poněkud nerozhodné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám