Hlavní obsah

Američané chtějí v Iráku použít zakázané jedy

Novinky, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Americké síly si pro bojové operace v Iráku připravují zásoby toxické chemikálie CS a pepřového roztoku, ačkoliv jejich použití v ozbrojeném konfliktu je v rozporu s mezinárodní konvencí. Na základě výroků amerických a britských činitelů to v neděli napsal londýnský list The Independent.

Článek

"Myslím, že pokud budou mít šanci je použít, stane se tak," řekl britskému deníku poradce washingtonského Centra pro obranné informace admirál Stephen Baker. Připustil zároveň, že americké speciální oddíly takové látky mají k "neutralizování" protivníka.

Zakázané látky jsou už v Zálivu

Pentagon minulý týden uvedl, že o použití chemikálií "rozhoduje velitel v terénu". Americká námořní pěchota podle The Independent přiznala, že chemikálie již byly přepraveny do Perského zálivu.

Zmíněné dráždivé chemikálie vyvolávající slzení, ale i dušení se používají např. při potírání pouličních nepokojů. The Independent napsal, že mohou v americké výzbroji pro Irák přibýt i "uklidňující látky", jimiž ruská bezpečnost na podzim spolu s čečenskými teroristy připravila v moskevském divadle o život i 120 civilních rukojmích.

USA se cítí zákazem jedů omezeny

V ozbrojených konfliktech je však jejich nasazení zakázané mezinárodní konvencí. The Independent připomíná, že ministr obrany USA Donald Rumsfeld na tento "nepříjemný" aspekt upozornil v málo publikovaném vystoupení počátkem února, kdy zákaz použití chemických látek zneškodňujících nepřítele označil za "svěrací kazajku". Podle Rumsfelda by totiž mohly být použity tam, "kde jsou nepřátelští vojáci v jeskyni a víte, že tam s nimi jsou i ženy a děti".

Mezinárodní konvence pepř zapovídá

Konvence použití i těchto jedovatých látek "omezené škodlivosti" zakazuje mj. kvůli tomu, že může vést k eskalaci otevřené chemické války. The Independent cituje předního odborníka na legální aspekty použití chemických zbraní Juliana Perryho Robinsona, který upozorňuje, že i nasazení pepřového roztoku může mezinárodní dokument podkopat, a navíc by Iráku dodalo argument k nasazení vlastních chemikálií. "Z právního hlediska by měl Irák plné právo použít chemické zbraně proti Británii, pokud by je spojenci nasadili v Bagdádu," tvrdí Robinson. "Rozdíl mezi těmito zbraněmi je jen v chemických vzorcích".

Británie se užití jedů brání

Britský deník připomíná, že ačkoliv Londýn a Washington jsou ohledně přístupu k Iráku vnímáni jako nerozluční spojenci, v otázce chemického zneškodňování protivníka se liší. "Všechny státy, které se připojily ke Konvenci o chemických zbraních, se zavázaly nepoužívat žádné toxické chemikálie ani látky ke zvládání nepokojů. To se týká každého ozbrojeného konfliktu," stojí ve stanovisku britského ministerstva zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám