Hlavní obsah

Američan: Göringovi jsem kyanid dal já

– WASHINGTON

Přiznání vojenského strážce z Norimberku vnáší světlo do historické záhady Bývalý americký voják, jenž střežil při Norimberském procesu německého válečného zločince Hermanna Göringa, nyní tvrdí, že to byl on, kdo dal jednomu z nejvyšších nacistů ampulku se smrtícím kyanidem.

Foto: Hasičský záchranný sbor

Ilustrační foto.

Článek

Jeden z klíčových mužů kolem Hitlera ji dvě hodiny před popravou oběšením prokousl, a unikl tak exekuci.

Herbert Lee Stivers (78), někdejší slévač z jižní Kalifornie, přiznal v listě The Los Angeles Times, že tak chtěl udělat dojem na jednu německou dívku a že si myslel, že ampulka obsahuje lék.

Monika chtěla autogram...

Göring spáchal sebevraždu 15. října 1946, dva týdny poté, co údajně od Stiverse dostal kyanid. V dopise na rozloučenou napsal, že kyanid měl u sebe po celých 11 měsíců procesu.

Vyšetřování americké armády tuto verzi potvrdilo. Stivers, tehdy příslušník 26. pluku 1. pěší divize, řekl listu, že se snažil ohromit mladou tmavovlasou krásku, která se představila jako Monika. Zastavila ho na ulici a poprosila ho o Göringův autogram.

Ta ho časem zavedla za dvěma muži, kteří mu řekli, že bývalý nacistický maršál potřebuje léky, jaké ve vězení nemá. Dvakrát prý od nich přinesl někdejšímu říšskému maršálovi, jenž miloval svou bílou uniformu, a veliteli Luftwaffe vzkaz v plnicím peru.

Potřetí pero skrývalo ampulku, údajně s lékem. "Göring byl příjemný chlapík. Mluvil roztomilou, ale slušnou angličtinou. Povídali jsme si o sportu. Byl letec, a tak jsme hovořili i o Charlesi Lindberghovi a jeho přeletu Atlantiku a o tom, jak ho ještě před válkou Göring vyznamenal," uvedl Stivers.

Tvrdí, že o celé historii nechtěl mluvit, protože se bál, že bude stíhán. Rozhodl se prý celou věc zveřejnit až na naléhání své dcery.

Univerzitní znalec: možná to je pravda

"Nezní to vymyšleně," řekl historik Cornelius Schnauber z Jihokalifornské univerzity. "Zní to uvěřitelněji než obecně přijímané tvrzení, že jed měl ukryt v korunce zubu."

Schnauber si myslí, že někdo Göringovi jed do cely propašoval. "Mohl to klidně být tento voják," řekl historik. Záhada Göringovy sebevraždy patří mezi největší tajemství druhé světové války.

Mezi hypotézami se objevily dohady, že kyanid obstaral Göringovi jeho německý lékař nebo mu ho propašoval v mýdle vysoký důstojník SS. Za nejvíc přitaženou za vlasy je považována domněnka, že mu jed předala při poslední návštěvě jeho druhá manželka Emmy - v ústech při "polibku smrti".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám