Hlavní obsah

Al-Kajdá už vycvičila na 70 tisíc mužů

Právo, DPA, ČTK, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAMBURK

Výcvikové tábory teroristické sítě al-Kajdá vycvičily na 70 tisíc islámských bojovníků. Prohlásila to v úterý s odvoláním na analýzy nejmenovaná komisařka německého Spolkového kriminálního úřadu (BKA), která vystoupila jako svědkyně před hamburským Vrchním zemským soudem při obnoveném procesu s Munírem Mutasádikem (30), podezřelým z terorismu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Zákoutí s čápem oživuje vzpomínku na čapí rodinku hnízdící na ústeckém podměstí na vysokém komínu.

Článek

Maročan je souzen za podíl na útocích na USA z 11. září 2001 a za podporu hamburské buňky sebevražedných pilotů sdružených kolem Muhammada Atty.

Speciální tábory

Policistka, která je expertem na boj s terorismem, zdůraznila, že údaj o počtu vycvičených je založen na analýze shrnující mezinárodní odhady.

Tábory se podle ní soustředily na islamistická náboženská školení, na zacházení se zbraněmi, výrobu trhavin, na boje v ulicích měst i v otevřeném prostoru mimo obce, což byla příprava na "svatou válku proti nevěřícím".

Absolventi byli vybaveni arabsky psanými "teroristickými příručkami" a pro případ policejních výslechů či soudních procesů byli rovněž připravováni na zahlazování stop.

Obžalovaný měl úzké kontakty s hamburskou buňkou sebevražedných pilotů. Podle prokuratury jim poskytoval zázemí, vybíral peníze, zakládal konta a umožňoval jim žít jako nenápadní studenti.

Mutasádik přátelství s atentátníky nepopírá, tvrdí ale, že o přípravě útoků nevěděl.

Přednášel i Usáma

Jedním z afghánských táborů al-Kajdá prošel i Mutasádik, který to přiznal. Podle komisařky v táborech přednášel i nejhledanější terorista světa Usáma bin Ládin, který údajně odpovídá za útok na USA. Základem jeho vystoupení prý bylo přesvědčení, že zabíjení Američanů a jejich spojenců patří k povinnostem každého muslima.

Pro přijetí do tábora, kam směřovali muslimové z celého světa, potřebovali zájemci doporučující dopis. Před zahájením výcviku byli zájemci umístěni ve zvláštních domech, kde jim členové sítě vzali pasy a přidělili krycí jména, sdělila komisařka.

Výslech svědků v obnoveném procesu potrvá nejméně do začátku února. Německá média upozorňují, že rozsudek je zcela otevřený. Mutasádik tvrdošíjně mlčí a soud je odkázán na výpovědi svědků. Většina z nich vypovídala už při prvním procesu, v němž byl Maročan v roce 2003 odsouzen za podíl na útocích k 15 letům vězení.

Odvolací soud ale rozsudek zrušil a případ vrátil k novému projednání. Někteří ze svědků už si nyní na minulé události nepamatují. Jiní k původním výpovědím přidávají nové informace a detaily, což zpochybňuje jejich důvěryhodnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Kauza 9/11 znovu před německým soudem

V Hamburku v úterý začal druhý proces s Maročanem Munírem Mutasádikem (30). Muž je znovu souzen za spoluúčast na teroristických útocích ve Spojených státech...

Výběr článků

Načítám