Hlavní obsah

Abchazské ministerstvo vnitra odmítlo poslušnost místní vládě

Právo, BBC, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo vnitra neuznané gruzínské separatistické Abchazské republiky oznámilo, že se nadále odmítá podřizovat vládě. Stalo se tak v situaci, kdy Abcházie čelí těžké politické krizi po neúspěšných říjnových prezidentských volbách.

Foto: Kašpárek v rohlíku

Samozvaný Kašpárek České republiky v akci

Článek

"Ministerstvo vnitra funguje, pokračuje v plnění svých povinností spojených s dodržováním zákonů na území Abcházie, ale nepodřizuje se vládě republiky," řekl ruské agentuře Interfax viceprezident neuznané republiky inklinující k připojení k Rusku Valerij Aršba.

"Policejní sbor prohlašuje, že není ochoten dále trpět chaos a nepokoje v zemi, jejichž původci jsou zejména premiér Nodar Chašba a další členové vlády, kteří dezinformují média a politické vedení Ruské federace," zaznělo v přímém přenosu abchazské televize v prohlášení podepsaném více než dvěma tisíci policisty včetně 50 šéfů suchumských a regionálních oddělení policie.

Nezávislý postoj si snaží udržet i vojáci. "Máme jediného velitele - prezidenta Vladislava Ardzinbu. Nemáme právo vměšovat se do politiky," citoval včera náměstka ministra obrany Abcházie Garryho Kupalbu ruský deník Kommersant.

Podle pozorovatelů se tak bezpečnostní složky snaží distancovat od vyhrocené situace, která v republice panuje po nedávných prezidentských volbách. Jak ale řekl BBC nezávislý abchazský novinář Inal Chašib, mezi Abcházci panuje přesvědčení, že Chašba podporuje přítomnost ruských jednotek v republice, s čímž policejní vedení nechce mít nic společného.

 Rusko sice mnohokrát prohlásilo, že podporuje územní celistvost Gruzie, ve skutečnosti má však řada zdejších občanů ruské pasy a mnozí Abcházci považují tuto gruzínskou provincii za ruský protektorát. Chašba - bývalý primátor Suchumi - byl navíc donedávna vysokým úředníkem ruského ministerstva pro mimořádné situace a má rovněž dvojí občanství, abchazské a ruské.

Podle ruského serveru Gazeta.ru je postoj bezpečnostních složek také faktickou podporou Sergeje Bagapše, který se již dva měsíce snaží převzít prezidentský mandát v republice. Jeho vítězství ve volbách 3. října potvrdila ústřední volební komise, ale místní vrchní soud později rozhodnutí zrušil, údajně kvůli nesrovnalostem při hlasování.

Prezident Vladislav Ardzinba později vypsal nový, prosincový termín pro opakování voleb. Bagapš to však odmítl a oznámil na 6. prosince svou inauguraci. Nepokoje pak kulminovaly minulý pátek, kdy několik tisíc stoupenců opozičního kandidáta obsadilo budovu, kde sídlí vláda, parlament i kancelář prezidenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám